Grad pružio značajnu podršku kulturi: Uprkos pandemiji održane brojne manifestacije, događaji i festivali - BIGportal.ba
Banja Luka

Grad pružio značajnu podršku kulturi: Uprkos pandemiji održane brojne manifestacije, događaji i festivali

Grad Banjaluka je u protekloj godini pružio značajnu podršku kulturi, pa je tako podržan 31 projekat iz ove oblasti, a za te namjene izdvojeno je više od 100.000 KM.

Na ovaj način Grad je podržao projekte i doprinio unapređenju oblasti savremenog umjetničkog i kulturnog stvaralaštva, kreativne industrije i produkcije.

Kada je riječ o prošlogodišnjim manifestacijama, u gradu na Vrbasu je održano više od 20 događaja iz kulture, regionalnog i međunarodnog karaktera, prestižnih festivala i književnih susreta.

Uprkos pandemiji, uspješno je organizovana književno kulturna manifestacja „56. Kočićev zbor“, u okviru koje je održano više od 20 kulturno-umjetničkih sadržaja.

Kako su naveli iz Odjeljenja za društvene djelatnosti, organizujući ovu manifestaciju na autentičan način promoviše se lik i djelo Petra Kočića, a samim tim Banjaluka i njena okolina, ali i bogato nematerijalno kulturno nasljeđe „Zmijanjski vez“.

Putem Kalendara kulturnih manifestacija podržano je 26 manifestacija kulturno-umjetničkog stvaralaštva koje uključuju: muzičko, filmsko, pozorišno i dječije stvaralaštvo, kao i manifestacije koje njeguju tradiciju i narodne običaje, a za te namjene izdvojeno je oko 180.000 KM.

Između ostalog, Grad je podržao organizaciju tradicionalne Smotre kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina Republike Srpske.

Takođe, oko 200.000 KM izdvojeno je za podršku kulturno-umjetničkom amaterizmu, kroz koje je podržan rad kulturno-umjetničkih društava, horova, orkestara i amaterskih pozorišta, kao i značajnije manifestacije subjekata iz ove oblasti.

Banjaluka je opredijeljena da nastavi sa podrškom kulturi, pa su ovovogodišnjim budžetom planirana veća izdvajanja za ovu oblast.

Srpskainfo

Danas objavljeno

U Banjaluci gorjeli kuća i kombi

M.

Banjalučani dobili ljubimce: Akcija udomljavanja pasa iz azila opravdala očekivanja

M.

Banjaluka spremna za SP u raftingu: Na Vrbas dolaze rafteri iz 22 države svijeta

M.

Ostavite komentar