Grad okovan snijegom – stigle najobilnije padavine u posljednjih 116 godina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Grad okovan snijegom – stigle najobilnije padavine u posljednjih 116 godina

Olujno nevrijeme u nekim dijelovima jugoistočne Kine donijelo je rekordne snježne padavine zbog čega postoji zabrinutost zbog zagrijavanja domova toplim jer je tokom ove godine u istim predjelima bilo problema s električnom energijom.

U gradu Shenyang u provinciji Liaoning je prosječna visina snježnog pokrivača dostigla 51 centimetar, a to je najveća količina zabilježena u posljednjih 116 godina, odnosno 1905. godine. U susjednoj Mongoliji je jedna osoba preminula, a snježne padavine su uticale na više od 5.600 ljudi.

Meteorolozi tvrde da je snijeg iznenada zatrpao mongolski grad Tongliao. U unutrašnjosti Mongolije i sjeveroistočnoj Kini je izdano ukupno 27 crvenih alarma zbog snijega.

Hladni val je stigao u nedjelju, a temperature su pale za najmanje 14 stepeni u pojedinim dijelovima sjeveroistočne Kine. U Liaoningu je snijeg napravio velike probleme, a većina naplatnih kućica na auto-putu je zatvorena.

Željezničke i autobuske stanice su zatvorene, osim onih u gradovima Dalian i Dandong.

Vlasti ulažu napore kako bi održale domove toplim, povećan je uvoz uglja i maksimalno povećana proizvodnja energije. Od prodavnica je zatraženo da povećaju zalihe hrane i smanje cijene.

Kina se još uvijek značajno oslanja na ugalj u procesu proizvodnje energije, piše Klix.

Danas objavljeno

Poslanici NSRS danas glasaju o delegatima za Vijeće naroda Srpske

M.

Zamalo tuča u NSRS

M.

Žrtve osvete – Ubijeni svi bližnji Luke Bojovića

M.

Ostavite komentar