10. Maja 2022.

“Grad koji su podigla gospoda za gospodu”- bolji od Londona, Rima i Atine

Big Portal

Valeta ga je očarala svojom arhitekturom i palatama koje su bile dostojne Venecije, a nije ni čudo kada uzmemo u obzir bogato kulturološko nasleđe i istoriju Malte. Ovde su prolazili Arapi, Francuzi, Britanci i mnogi drugi koji su ostavili svoj trag.

https://www.instagram.com/p/CdDr77hI7e7/?utm_source=ig_web_copy_link

Baš zbog toga što je često bila na meti raznih osvajača, Valeta je bila utvrđen grad. Nakon tzv. Velike opsade Malte 1565. godine, njeni bastioni, zamci i kule počeli su da se estetski uzdižu i Valeta je postala dom umetnicima i arhitektama koji su obogatili grad. Među njima je bio čak i slavni italijanski slikar Karavađo, kojeg mnogi smatraju začetnikom baroka.

U tom smislu, bio je ovo zlatni period male prestonice (koja je, usput rečeno, tek tada postala malteška prestonica, zamenivši dotadašnju Mdinu). Sva politička, ekonomska i kulturna aktivnost slila se ovde u obliku malih dućana, radionica, umetničkih ateljea.

Čak 8.000 gospode radilo je godinama na gradnji raskošnih palata i domova za svu novopridošlu gospodu.

https://www.instagram.com/p/CdN1zioMiUS/?utm_source=ig_web_copy_link

Vitezovi Hospitalci, poznatiji i kao Malteški vitezovi i Vitezovi malteškog reda, bili su zaslužni za postavljanje više od 300 spomenika širom ovog malenog grada. Kupole crkava tako su vešto izrađene da se posetioci i danas dive panorami grada.

Danas je Valeta upisana na Uneskovu listu svetske baštine u Evropi, a krenete li na mediteranski odmor iz snova, posetite barem neke od ovih slavnih atrakcija: Katedralu Svetog Jovana u kojoj se nalaze Karavađova najznačajnija dela, zgradu predsednika vlade poznatu kao Palata Auberge de Castille et Leon, pozorište Manoel, parkove Gornja i Donja Baraka…

Valeta ima površinu manju od kilometra kvadratnog tako da zaista možete da obiđete svaku ulicu. Gospodski, kako joj i priliči.

https://www.instagram.com/p/Bw6a7M2Hc5d/?utm_source=ig_embed&ig_rid=72a435e3-953d-41dd-96a4-a3add42bbba2

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare