GRAD DOBIO 700 STABALA: Pri kraju jesenja sadnja drveća - BIGportal.ba
Banja Luka

GRAD DOBIO 700 STABALA: Pri kraju jesenja sadnja drveća

Zamjenom oboljelog drveća u Ulici kralja Petra I Karađorđevića privodi se kraju ovogodišnja jesenja sadnja drveća.

– Danas je počela zamjena oko 40 oboljelih stabala uz glavnu gradsku saobraćajnicu, a na njihovom mjestu biće zasađeno 40 novih stabala jasena koji je kao vrsta jako otporan na gradske uslove – kaže načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

U nastajanju da se oboljelo drveće, koje predstavlja opasnost za prolaznike, zamijeni novim, zdravim stablima u drvoredima širom grada ove jeseni zasađeno je oko 700 novih stabala.

– Zavisno od lokacija i uslova na terenu, posađene su uglavnom sadnice platana, lipe, kestena, javora, jasena, graba i hrasta, odnosno vrste koje dobro podnose gradske uslove ali i neke egzotične vrste poput japanske trešnje i sekvoje – naglašava Bilčar.
Osim jesenje sadnje, u ovom periodu radilo se i na preventivnim aktivnostima u gradskim drvoredima, što se, prije svega, odnosi na uklanjanje oboljelih i dotrajalih stabala.

– Sva stabla koja su uklonjena, zamjenjuju sa novim sadnicama, uz ugradnju sistema za navodnjavanje. Nastojali smo da sadimo odraslije sadnice većih dimenzija kako bi se što prije uklopila u postojeće drvorede – kaže Bilčar.

Osim novih stabala u okviru ove akcije, zasađeno je 100 novih grmova i oko 450 metara nove žive ograde.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Oslikan mural na školi u Šargovcu: Posvećen djeci stradaloj u ustaškom pokolju

M.

Dom omladine u Banjaluci otvorio svoja vrata za mlade

M.

Planirana isključenja električne energije za 26.10.2021. godine

Vanja A

Ostavite komentar