9. Jula 2021.

Grad Banjaluka pomaže finansiranje vantjelesne oplodnje sa 70.000 KM

Big Portal

Iz Gradske uprave navode da će ove zahtjeve razmatrati komisija, nakon čega će odlučiti koji pojedinci ispunjavaju uslove propisane Pravilnikom o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici grada.

Budžetom grada za 2021. godinu za ovu namjenu planirana su sredstva u iznosu od 70.000 KM, a pojedinačni iznos će biti 4.000 KM.

Dodaju da je 2020. godine zaprimljen 21 zahtjev, od čega je 14 njih ispunjavalo uslove, a za šta je iz budžeta grada za ove namjene izdvojeno 56.000 KM.

Danijela Filipović, portparol ZU “Medico-S”, za “Nezavisne” ističe da, kao ustanova koja se 20 godina bavi liječenjem neplodnosti i postupcima vantjelesne oplodnje, pozdravljaju svako nastojanje da se pomogne parovima na putu do roditeljstva.

“Potpuno svjesni činjenice da smo mi mala zemlja, moramo da naglasimo da je u ovoj oblasti učinjeno mnogo, ali da uvijek ima prostora za više”, kazala je Filipovićeva.

Budući da, kako kaže, Fond zdravstvenog osiguranja RS snosi troškove za tri postupka vantjelesne oplodnje, većina parova svoje liječenje završi u njihovoj ustanovi te se ostvare u ulozi roditelja.

“Takođe, imamo i veliki broj onih koji se nakon jedne ostvarene trudnoće poslije prvog ili drugog postupka jave na naredni, kako bi pokušali ostvariti još jednu trudnoću”, rekla je Filipovićeva.

Dodaje da nerijetki i u tome uspiju te da su u nekim situacija potrebna i više od tri postupka da bi se došlo do prve trudnoće, u čemu je pomoć gradova i opština vrlo značajna.

Naime, kako kaže, prema podacima medicinskih statistika, većina, odnosno oko 75 odsto parova, riješi svoj problem i ostvari trudnoću sa tri pokušaja vantjelesne oplodnje, ali je u nekim medicinski komplikovanijim izazovima potrebno odgovoriti metodama poput donacije reproduktivnih ćelija, koja još zakonski nije uređena u BiH.

“Iz tog razloga smatramo da je podrška parovima od presudne važnosti te pozdravljamo svaku odluku koja je u korist pacijenata”, istakla je Filipovićeva.

Podsjećamo, grad je i 2019. i 2018. godine podržao sve validne zahtjeve za vantjelesnu oplodnju, kojih je 2019. godine bilo osam, a godinu prije 35.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare