Grad Banjaluka podnio inicijativu za ukidanje građevinskih dozvola: “Stati u kraj nelegalnog gradnji” - BIGportal.ba
Banja Luka

Grad Banjaluka podnio inicijativu za ukidanje građevinskih dozvola: “Stati u kraj nelegalnog gradnji”

Grad Banjaluka podnio je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske inicijativu za ukidanje ili poništavanje građevinske dozvole izdate za izgradnju stambenog i stambeno-poslovnog objekta u Ulici Bože Varićaka u Banjaluci, saopšteno je iz Gradske uprave.

Naime, incijativa je podnesena, nakon što je Urbanističko-građevinska inspekcija Grada Banjaluka u postupku inspekcijskog nadzora utvrdila da su građevinske dozvole za izgradnju navedenih objekata izdate u suprotnosti sa važećim dokumentom prostornog uređenja za ovu lokaciju – Regulacioni plan „Centar –Aleja“.

Kako su naveli postupajući inspektori, uočene nezakonitosti i suprotnosti u odnosu na planski akt, odnose se na namjenu i plan parcelacije objekata, budući da je na predmetnoj parceli izdata građevinska dozvola za izgradnju individualnog stambeno-poslovnog objekta, umjesto planiranog višeporodičnog stambeno-poslovnog objekta sa pripadajućim nadzemnim parkingom i podzemnom parking garažom, uz šta je izvršena parcelacija zemljišta na način koji nije u skladu sa navedenim planskim aktom i koji onemogućava njegovu realizaciju.

Podsjećanja radi, povodom ovog slučaja gradonačelnik Draško Stanivuković je nedavno održao vanrednu konferenciju, tokom koje je kazao da je po saznanju za ovaj slučaj u martu poslao gradsku inspekciju da utvrdi činjenice, ali da je dobio lažni izvještaj, zbog čega je smijenjen i glavni gradski građavinsko-urbanistički inspektor.

Tom prilikom gradonačelnik je istakao da je njegova dužnost da stane u kraj nelegalnoj gradnji i negativnim pojavama koje postoje u našem gradu, te da želi da vrati sve stvari u zakonske okvire.

Istog dana, kompanija “Sirius 2010” odbacila je sve navode gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića o nelegalnoj gradnji stambenog i stambeno-poslovnog objekta u ulici Bože Varićaka u Banjaluci.

“Naša kompanija od početka poštuje sve zakonom predviđene procedure za izgradnju pomenutih objekata, o čemu svjedoče uredno dobijene građevinske dozvole. I u nalazu Urbanističko-građevinske inspekcije grada Banjaluka, nakon provedenog inspekcijskog nadzora, koji potpisuju Boriša Mandić i Sanja DŽida, konstatovano je da nisu utvrđene bilo kakve nepravilnosti u dokumentaciji, kao i da je samo gradilište uređeno, ograđeno i osigurano”, istakli su u saopštenju.

Iz ove kompanije su naglasili da je na pomenutoj lokaciji Regulacionim planom predviđena upravo izgradnja stambeno-poslovnog objekta, što znači da ne stoje ni kvalifikacije da je na toj katastarskoj čestici došlo do gradnje mimo Regulacionog plana.

“Takođe, odbacujemo izmišljenu priču o navodnom uticaju naše kompanije na rad i nalaze građevinske inspekcije, za vrijeme i u toku dobijanja UT uslova, lokacijske i građevinske dozvole za oba objekta. Sve to potvrđuje da cilj gradonačelnika Banjaluke nije poštovanje propisa i procedura, već obračun sa kompanijom ‘Sirius 2010’ koju, bez bilo kakvih argumenata, pokušava da uvuče u ‘političke igre’”, pojašnjava se u saopštenju.

Danas objavljeno

Radar pored škole dnevno uhvati 300 vozača

M.

Navršile se 52 godine od katastrofalnog zemljotresa u Banjaluci

M.

Odbornici se vraćaju u gradske klupe: Danas rasprava o Nacrtu urbanističkog plana Banjaluke

M.

Ostavite komentar