21. Septembra 2022.

Gotovo: Finiks Sansi su na prodaju!

Big Portal

Sarver je suspendovan na godinu dana zbog uvreda na rasnoj osnovi i zlostavljanja na radnom mest., nakon višemesečne istrage koju je sprovela NBA liga. Ujedno je i finansijski kažnjen sa 10 miliona dolara, a taj novac će biti prosleđen organizacijama koje se bave rasnim i polnim problemima unutar i izvan radnog okruženja.

“Reči zbog kojih se sada kajem stavile su u senku dve decenije izgradnju organizacije koja je približila ljude. Kao vernik, verujem u oproštaj i put ka njemu. Verovao sam da će mi komesareva suspenzija pružiti vreme da se fokusiram, ispravim urađeno i odklonim lične kontroverze od tima koji mnogo volimo. Međutim, u vremenu u kom živimo mi je postalo jasno da to neće biti moguće. Sve dobro što sam uradio ili bih mogao da uradim je nadjačalo ono što sam rekao u prošlosti. Stoga ću krenuti u potragu za kupcima za Sanse i Merkjuri. Ne želim da budem distrakcija tim timovima i dobrim ljudima koji tamo rade. Želim tim dvema organzacijama i svima koji su uključeni u njih sve najbolje”, stoji u Sarverovom saopštenju.

Robert Sarver je vlasnik Finiks Sansa od 2004. godine kada ih je kupio za tada rekordnih 401 milion dolara. Kako prenosi Adrijan Vojnarovski, postoji velika zainteresovanost na tržištu za tim iz Arizone. Veruje se da sa svojom toplom klimom na zapadu zemlje predstavlja veliki potencijal idealnu destinaciju za slobodne agente, ali uz prave vlasnike.

Podsetimo, on je na rasnoj osnovi vređao “odabranu grupu ljudi”, a jednoj trudnici rekao je da neće moći na pravi način da radi svoj posao kada postane majka.

Tokom istrage odrađeni su razgovori sa 320 osoba i analizirano je preko 80.000 dokumenata. Sarver je okrivljen jer je barem pet puta izgovorio “reč na n”, imao seksualne, neprikladne komentare na račun izgleda žena, neprikladno se ponašao prema muškarcima i neprimereno se ophodio prema zaposlenima.

Pojedini američki sportisti su pre ovakvog epiloga, uključujući i zvezdu Finiksa Krisa Pola, zamerili su ligi što Sarveru nije oduzela franšizu i pozvali na slučaj Donalda Sterlinga, koji je 2014. godine doživotno suspendovan i nateran je da proda Los Andjeles Kliperse kada su u javnost dospeli snimci njegovih rasističkih izjava.

Nemam prava da mu oduzmem franšizu“, naveo je tada Silver. On je rekao da postoji razlika u ta dva slučaja, pošto je Sterling sve imao dokumentovano, a njegovi rasistički komentari objavljeni su u javnosti nakon što ih je tajno snimila njegova ljubavnica.

Naposletku, Sarver se sam povukao i nije ni bilo potrebe da do toga dođe…

https://twitter.com/MarkMcClune/status/1572627280224219136?s=20&t=wcLIQRir9xkEXR2KzWGWiw

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare