Gotova dva "hrvatska eksperimenta": "Ovo je dokaz" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Gotova dva “hrvatska eksperimenta”: “Ovo je dokaz”

Hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite objavio na pres konferenciji rezultate dva tzv. “hrvatska eksperimenta”.

Podsetimo, u Hrvatskoj je epidemija koronavirusa već sedmicama u padu, a brojke su sve bolje. U isto vreme, broj vakcinisanih građana raste pa je tako ta zemlja prešla brojku od 30 odsto odrasle populacije koja je primila jednu dozu vakcine.

S obzirom na bolju epidemiološku situaciju, hrvatski stručnjaci odlučili su da naprave eksperiment, sličan onom u Španiji gde je organizovan koncert, na kom su prisustvovali negativni kovid posetioci.

Nakon koncerta, 15 dana, pokazalo se da je broj onih koji se zarazio skoro pa beznačajan, što je praktično značilo da su dotadašnja upozorenja stručnjaka da se koronavirus prenosi u masi veoma brzo i mnogo – pale u vodu.

Pošto je i hrvatska organizovala sličan eksperiment, ali sa svadbom i poslovnim forumom, danas su saopšteni rezultati.

“Imamo rezultate”, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Kod prvog eksperimenta – poslovnog događaja, na kom je bilo 86 osoba koje su dobile dve doze vakcine, svi kučesnici su uradili PCR test i on je bio negativan.

Kod drugog projekta, na svadbi, održanoj 15. maja, učestvovalo je 25 osoba koje su vakcinisane sa dve doze, 27 onih koji su kovid-19 preboleli i 58 njih sa negativnim testom.

“Oni su juče testirani i nemamo nijedan pozitivan rezultat. Ovo nam pokazuje da se na takvim događanjima nije dogodila zaraza. Imamo već takve rezultate koji su objavljeni u svetskoj literaturi, da se vidi kako ta mogućnost koju nam novi instrument, dakle vakcina, preboleli i testirani, omogućava da okupimo ljude na tragu starog normalnog života. Ovo je dokaz da možemo na taj način, ako pustimo samo one koji su vakcinisani, one koji su preležali kovid-19 ili su testirani, organizovati takve događaje”, rekao je Krunoslav Cepak, direktor Instituta za javno zdravlje.

Danas objavljeno

Rusija poručuje: Oko za oko

Vanja A

Hrvati riješili: Novo naoružanje. Hitno.

Vanja A

Dodik razgovarao sa Vučićem: Јedinstven odgovor garantuje zaštitu našeg naroda na KiM

M.

Ostavite komentar