20. Maja 2022.

“Gospodo predsjedniče i premijeru, blokirajte pregovore Srbije i EU. Ako to ne učinite – to je veleizdaja”

Big Portal

Na početku pisma ona navodi da je Hrvatska saznala da je Tužilaštvo Republike Srbije podiglo optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog delovanja tokom akcije “Oluja”, koja se u Hrvatskoj smatra odbrambenom, a Srbiji zamera što sebi uzima za pravo da podiže optužnice zbog događanja u drugoj državi.

“U ovom konkretnom slučaju optužujući hrvatske građane, jer su delovali na teritoriju Republike Hrvatske. Ovo je još jedno u nizu ponižavanja Države Hrvatske od strane Srbije te kršenja međunarodnog prava i hrvatskog suvereniteta”, navela je ona u pismi Zoranu MIlanoviću i Andreju Plenkoviću.

Navodi i da je presudom međunarodnog suda pravde, čiji je osnivač UN, “utvrđeno je da je Republika Srbija izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku te pokušala da otme hrvatsku teritoriju. Isto tako general vojske Republike Srbije, Ratko Mladić, pravosnažno je osuđen da je pod njegovim vođstvom izvršen genocid u Srebrenici. Time je srpska vojska jedina vojska u Evropi u 21. veku, koja je osuđena za genocid”.

“Republika Srbija koja nosi takav teret iz bliske prošlosti, usuđuje se da podižei optužnice i optužuju hrvatske građane, protivn zdrave logike, zato što su oslobađali svoju teritoriju. Za pretpostaviti je da će uskoro srpsko tužilaštvo zatražiti odštetu od Hrvatske, jer ulice oko Vukovara i Ovčare nisu bile prilagođene njihovim tenkovima i nisu bile pogodne za njihov zločinački agresorski poduhva”, napisala je Vidović Krišto u pismu.

Ona je optužila hrvatsko rukovodstvo da je su stvarni krivci i uzročnici ovakvog “divljačkog ponašanja agresorske Srbije”. “Na sve ove uvrede koje dolaze iz Srbije, vi ništa ne preduzimate i ne koristite ni jedan instrument koji je hrvatskoj državi na raspolaganju”, navela je ona.

Navodi da Srbija sprečava istinsko pomirenje sa svojim susedima i da aktivno radi protiv evropskih vrednosti i međusobne tolerancije.

“Ako Hrvatska nije zatražila od Srbije plaćanje ratne odštete, a to je u skladu s presudom iz Haga bila dužna da učini, i ako Hrvatska nije podigla nijednu optužnicu protiv osoba koje su učestvovale u organizaciji koncentracionih logora na teritoriji Republike Srbije, gde je bilo zarobljeno 15.000 hrvatskih građana, onda ta politika jeste plodno tlo za dalje ultranacionalističko i agresorsko ponašanje Srbije. Hrvatska je dužna kroz politiku, utemeljenu na istorijskoj istini i međunarodnom pravu, da podstiče demokratski razvoj susedne Srbije, a ne kroz jalovu i kukavičku politiku današnje hrvatske vlade, da jača srpski ultranacionalizam”, napisala je dalje Vidović Krišto.

Zatim je zatražila da Hrvatska, zbog podizanja optužnice počinje u “Oluji”, da Hrvatska blokira pregovore Srbije za članstvo u EU, dodaju ći da je Hrvatska dužna da to uradi.

“Ako ne preduzmete navedene mere prekršićete svoju obvezu koju vam propisuju hrvatski Ustav, hrvatski zakon i zakletva koju ste položili, te ćete počiniti krivično delo veleizdaje”, zaključila je poslanica hrvatskog Sabora.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare