Gorušanović Butigan odustala od kandidature za predsjednicu VSTS-a - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Gorušanović Butigan odustala od kandidature za predsjednicu VSTS-a

Sanela Gorušanović Butigan, koja je privremeno predsjedavala Visokim sudskim i tužilačkim savjetom (VSTV) BiH nakon ostavke Milana Tegeltije, odustala je od kandidature za ovu poziciju na današnjoj sjednici VSTS-a.

Biljana Simeunović, Halil Lagumdžija i Srđan Forca predloženi su na današnjoj sjednici u Sarajevu kao kandidati za poziciju predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Amila Kunosić je predložila Halila Lagumdžiju, Jadranka Stanišić je predložila Srđana Forcu, a Slavo Lakić Biljanu Simeunović.

Berina Alihodžić predložila je Sanelu Gorušanović-Butigan za predsjednicu VSTS-a.

“Kod nje sam uočila entuzijazam, volju i želju za radom”, navela je Alihodžić. Međutim, ubrzo je odgovorila koleginici.

“Odlučila sam da ne želim biti kandidat”, navela je Gorušanović-Butigan.

Sanela Gorušanović-Butigan za člana VSTS-a BiH izbrana je u junu 2020. godine iz reda sudija kantonalnih i opšinskih sudova Federacije BiH i od 24. juna 2020. godine obavljala je funkciju potpredsjednice VSTS-a.

Za privremenu predsjednicu izabrana je nakon što je predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija podnio 20. decembra pisanu ostavku.

Povodom današnje sjednice oglasio se i šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler.

“Važan dan za VSTS. Očekujem da rukovodstvo VSTS-a koje će danas biti izabrano vrati povjerenje građana u nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa kao i da ključne pravosudne reforme usmjeri na pravi put. VSTS svojim primjerom mora predvoditi pozitivne promjene”, naveo je on.

Poslovnik kaže da kandidate za predsjednika može predložiti svaki član Savjeta, uključujući i sebe, a nekadašnji predsjedavajući, Milan Tegeltija, kaže da je sve nezakonito.

Izabranim predsjednikom smatraće se onaj kandidat koji je dobio većinu glasova članova koji su prisutni i glasaju. Glasanje za predsjednika može se vršiti i u dva kruga ukoliko dva ili više kandidata osvoje isti broj glasova ili u slučaju da nijedan kandidat ne dobije većinu glasova.

(N1/Klix.ba)

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar