16. Augusta 2021.

“Gorko, dramatično, užasno”

Big Portal

Ona je večeras rekla novinarima da je “neverovatna brzina” kojom su talibani preuzeli vlast posebno gorka za “milione Avganistanaca koji su podržavali liberalnije društvo i koji su računali na podršku zapadnih zemalja kada se radi o demokratiji, obrazovanju, pravima žena, i koji su takodje ostvarili značajan napredak”.

Merkel je rekla da su dogadjaji takođe gorki za “Nemačku i druge savezne zemlje koje su se borile protiv terorizma pod vodjstvom SAD i NATO u Avganistanu 20 godina posle terorističkih napada 11. septembra”.

Kancelarka je rekla da posebno u ovim teškim trenucima nikad ne treba zaboraviti na ljude koji su dali svoje živote u ovom sukobu, uključujući 59 Nemaca koji su poginuli u Avganistanu i još mnogo njih koji su ranjeni.

Rekla je da je detaljna analiza potrebna da se vidi šta je pošlo naopako i koje lekcije treba izvući za buduće vojno angažovanje. Ona je takodje obećala da će podržati susedne zemlje kao što je Pakistan kada je reč o pomaganju izbeglicama koji beže od krize u Avganistanu.

Izvor: Beta

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare