16. Oktobra 2022.

Gorivo u Francuskoj je trenutno na koti od tri evra za litar

Big Portal

Štrajk radnika u pet rafinerija pod kontrolom francuskog industrijskog diva pod imenom TotalEnergies je ostao aktuelan i poslednjeg radnog dana nedelje, i to uprkos delimično usaglašenim stavovima. Kompanija je tokom noćnih pregovora ponudila rast zarada od 7% uz dodatne isplate iznosa u rasponu od tri do šest hiljada evra. Dva sindikata koja predstavljaju oko 56% radnika su zamalo prihvatila predlog, ali su odluku ipak odložila do momenta sagledavanja reakcije članstva na istu.

S druge strane, sindikat CGT je napustio pregovore i razmatra omasovljenje štrajka. Obustave rada su već najavljene i u francuskim železnicama, s početkom u utorak, a isto važi i za javno preduzeće angažovano u oblasti usluga prevoza u glavnom gradu Parizu.

Minstarka energetike Anjss Panijer-Runašer je pozvala upravnike benzinskih stanica da ne iskorišćavaju kriznu situaciju. Cene koje dosežu tri evra po litru su „apsolutno neopravdane,“ rekla je ministarka u petak za LCI. Kazala je i da je „neprihvatljivo zarađivati na krizi i tuđoj muci.“ Žena koja predstavlja vlast Francuske nije pružila odgovore na neprijatna pitanja u vezi toga na čiji teret će naposletku pasti gubici koje beleže firme usled štrajka.

Vlasnici benzinskih stanica su viđeni kao državni neprijatelji Francuske

Ministarka navodi da je prosečna cena dizela u ponedeljak iznosila 1,80 evra po litri. Vlada Francuske je u priči s Totalom kako bi se snizila cena na pumpama. Štrajkovi koji traju već danima, uslovili su veliku krizu u toj državi, pa su se među najugroženijim grupama stanovništva našli taksi vozači, majstori raznih specijalnosti, vozila hitnih službi, škole za obuku vozača, medicinsko osoblje, putnici… Ljudi čekaju u redu da natoče gorivo satima.

Skoro 30% od ukupnog broja stanica u četvrtak popodne uopšte nije imala jedno ili više vrsta goriva u ponudi. Najkritičnija situacija je u regiji Pariza i još nekim. Ipak, do olakšanja može doći jer su poslu pristupili radnici dve rafinerije po kontrolom društva Esso -ExxonMobil. Uprava ove firme je pronašla zajednički jezik s proletarijatom pre nekoliko dana.

Ono na šta radnici stalno ukazuju jeste ubrzavanje inflacije a pride iskazuju i želju za većim učešćem u profitu. Sindikat CGT zahteva uvećanje zarade od strane kompanije TotalEnergies, i to za celih deset procenata. Nije bez osnova, jer je ta kompanija u prvoj polovini 2022. godine registrovala dobit u iznosu od čak 10,6 milijardi američkih dolara.

Vlada galske republike je tokom proteklih dana više puta nalagala osoblju iz benzinskih skladišta da pristupi izvršenju radnih obaveza. U televizijskom intervjuu emitovanom u sredu, predsednik Emanuel Makron bio je uveren da će se situacija smiriti u narednoj nedelji. On je apelovao na poslodavce i sindikate da ojačaju društveni dijalog. Za Makrona bi takođe trebalo da igra ulogu da bi užasne cene goriva mogle da izazovu proteste poput onih gde su svetski poznati postali „žuti prsluci“.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare