Gorile bi mogle da izumru zbog pandemije koronavirusa - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Gorile bi mogle da izumru zbog pandemije koronavirusa

Gorile dele 98 odsto DNK sa čovekom i mogu dobiti respiratorne bolesti od ljudi, sa smrtonosnim posledicama, pokazuju najnovija istraživanja, koja upozoravaju na posledice pandemije koronavirusa po ove životinje.

Vodeći naučnici upozorili su prošlog meseca da Kovid-19 predstavlja “egzistencijalnu pretnju” za primate i da bi, posebno za planinske gorile, pojava nove, visokoinfektivne bolesti mogla da bude “događaj koji bi potencijalno doveo do izumiranja”, piše Gardijan.

U skladu sa tim, rendžeri u nacionalnom parku Bvindiju u Ugandi, u kojem živi oko 600 gorila, nose maske za lice, koriste sredstva za dezinfekciju i drže se na udaljenosti od majmuna.

Obustava ekoturizma tokom pandemije koronavirusa takođe značila da je glavni izvor prihoda za očuvanje gorila izgubljen, a postoje strahovi da bi se neke okolne zajednice, koji zavise od turista, mogle iz očaja okrenuti krivolovu.

“Zabrinuti smo”, kaže Bašir Hangi, portparol Ugadske uprave za divljinu, državnog tela koje upravlja Bvindiom i devet drugih nacionalnih parkova.

“Ako se ovo nastavi, definitivno cće se preokrenuti ono što smo postigli u očuvanju gorila. U to nema nikakve sumnje”, prenosi britanski list.

Danas objavljeno

Guns N’ Roses tužio Teksas Guns and Roses – firmu koja prodaje oružje

Vanja A

Ilon Mask je plod genetičkog inženjeringa, tvrdi Kanje Vest

Vanja A

Mbape, francuski fudbaler: Svu zaradu od reprezentacije donira djeci s poteškoćama u razvoju

Vanja A

Ostavite komentar