GORE “PLUĆA SVIJETA” Rekordan broj požara u Amazoniji, dim se proširio i 2.500 kilometara dalje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

GORE “PLUĆA SVIJETA” Rekordan broj požara u Amazoniji, dim se proširio i 2.500 kilometara dalje

Brazilska svemirska agencija saopštila je da je broj požara u Amazoniji porastao za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, usljed sječa šuma.

Prašume u brazilskom dijelu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara, pokazuju podaci državne agencije za svemirska istraživanja.

Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio nedjelju dana nakon što je predsjednik Brazila Žair Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog iznošenja podataka o sječi šuma, piše BBC.

Zamračenje Sao Paola
Požari su doveli i do zamračenja Sao Paola. Dnevna tama koja je trajala oko sat vremena, dogodila se nakon što su jaki vjetrovi donjeli dim iz država Amazonas i Rondonija koje su udaljene od Sao Paola više od 2.700 kilometara.

Najveća kišna šuma na svijetu, Amazonija, ključna je u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Konzervatori su okrivili Bolsonara tvrdeći da je podstakao drvosječe i poljoprivrednike da krče šumu.

U međuvremenu je iz američke agencije NASA saopšteno da je ukupan broj požara u Amazoniji malo niži od prosječnog. Dok više požara gori u Amazonasu i Rondoniji, u državama Mato Groso i Para je broj požara niži.

Šumski požari se obično događaju tokom sušne sezone u Brazilu, ali se i namjerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za gajenje stoke.

https://twitter.com/MilkFraise_/status/1163894179698794496

72.000 požara za osam mjeseci
Podaci Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja pokazuju da je više od 72.000 požara gorilo između januara i avgusta ove godine u brazilskom dijelu Amazonije.

Ovo je najveći broj zabilježen od kada su mjerenja započeta 2013. godine. Iz Instituta je saopšteno da je do prošlog četvrtka zabilježeno više od 9.500 požara, uglavnom u Amazoniji.

Tokom 2018. godine, zabilježeno je ukupno 40.000 požara, naveli su iz instituta.

Danas objavljeno

Francuska i druge zapadne zemlje ne žele da unište Rusiju

M.

Dojave o bombi u Hrvatskoj: U toku evakuacija u većini državnih institucija i sudova širom zemlje

M.

Sudar tramvaja i autobusa u Istanbulu; povređeno 19 osoba

M.

Ostavite komentar