Gordana Tadić razriješena dužnosti glavnog tužioca - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Gordana Tadić razriješena dužnosti glavnog tužioca

Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a utvrdila je da je glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić počinila disciplinske prekršaje, zbog čega je smijenjena s ove funkcije. Ipak, Tadić ima pravo žalbe, a do završetka procesa nastaviće voditi Tužilaštvo BiH.

U aprilu ove godine, podsjećamo, Kancelarija disciplinskog tužioca (UDT) VSTV BiH podnijela je disciplinske tužbe protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljke Tužilaštva BiH i Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.

Tužba protiv glavne tužiteljke Tužilaštva BiH Gordane Tadić podnesena je zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57. Zakona o VSTV-u BiH i to: tačke 8, odnosno “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, te tačke 17, odnosno “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta”.

Protiv nje je podnesena i tužba iz tačke 22, odnosno “ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili van suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”.

Prva tačka disciplinske tužbe protiv tužene glavne tužiteljkeTužilaštva BiH Gordane Tadić odnosi se na svjesno zanemarivanje obaveze i naloga Savjeta da se predmeti tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Druga tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primijenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka obezbjedi pokretanje postupka personalnih bezbjednosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Savjeta da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog Zakona.

U pogledu treće tačke, navodi se odnose na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja vezanog za najam stana.

(Klix)

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Ostavite komentar