Gordana Lazarević: Kosovo zauvijek u duši - BIGportal.ba
Ex Yu

Gordana Lazarević: Kosovo zauvijek u duši

Pjevačica o Vidovdanu i pjesmi koja ju je proslavila, koroni i protekloj nedjelji

STIGAO nam Vidovdan. Kroz vekove, 28. jun je bio sudbinski dan za srpski narod. Taj datum odredio je i muzičku sudbinu Gordane Lazarević.

Kada se pomene Gocino ime, mnogi odmah kažu – pesma “Vidovdan”. Naš narod je toliko zavoleo i prihvatio ovu pesmu da je ona u pravom smislu te reči postala narodna.

o Kada je nastala ova kompozicija?

– Pesmu je napisao Milutin Popović Zahar povodom 600 godina od Kosovske bitke, koja je 1989. godine obeležena na Gazimestanu. Odmah sam bila fascinirana tom pesmom i uvek je pevam sa suzama u očima, kao prvog, drugog, trećeg, trihiljaditog, trimilionitog puta.

o Ovu pesmu pevaju i drugi.

– Pevaju je pevači svih žanrova, od zabavnjaka, preko pop muzičara, do klasičnih. Rado je izvode i ruski pevači i horovi, kao i Grci i Rumuni. Čuje se i u Peruu i na Kubi. Izašla je iz “vlasništva” kompozitora i mene kao izvođača.

o Vrlo brzo se odomaćila u narodu.

– Gotovo da nema većeg skupa na kome se horski ne peva. Može se slobodno reći da je “Vidovdan” druga himna srpskog naroda, ma gde se on nalazio.

o U pesmi se kaže da niko ne može da nam otme iz duše Kosovo.

– Ne može, i nikada neće. Kosovo i Metohija je za Srbe mnogo više od simbola i od naše istorije. “Kud god da krenem, tebi se vraćam ponovo, ko da mi otme iz moje duše Kosovo.”

o Može li pesma da bude lek za našu napaćenu dušu?

– Muzika je lek i za dušu i za telo. Otvara nam nove vidike i budi nove nade. Pesme predstavljaju čitave ispevane živote i mnoge proživljene stvari.

o Prepoznatljivi ste i po pesmi “Mala žena od velike slađa”.

– Ona odiše vedrinom i optimizmom. Raduje se životu i ljubavi, šaljiva je i vrcava. Ljudi vole da me vide i slušaju veselu, a ja im to nesebično pružam.

o U jednoj TV emisiji bili ste i vešta kuvarica.

– Pravo da vam kažem, ne volim da kuvam, ali prihvatila sam da učestvujem u tome, jer je emisija bila humanitarnog karaktera. Inače, kuvam za svoje ukućane, koji su pobornici zdrave, a ne brze hrane.

o Ima li muzičkog stvaralaštva u doba korone?

– Pred samu koronu snimila sam šaljivu pesmu “Što je dobro, dobro je”. A ova korona ne budi u meni nikakve lepe i pozitivne emocije. Jedva čekam da odem na letovanje, pa kud puklo da puklo.

o Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

– Upravo obilazak turističkih agencija i traženje mesta u kom ću letovati. Na kraju je pala odluka – idem u Grčku.

Foto: I. Marinković

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Jovana Jeremić iznijela šok tvrdnje “Objaviću spisak voditeljki koje se bave prostitucijom”

V.R.

Pjevačica pokazala tijelo u 50. godini, komplimenti pljušte!

V.R.

Sindi Models ne odustaje od atraktivnih izdanja: “Savršenstvo bez mane”

V.R.

Ostavite komentar