GORAN DAKIĆ: Tri zla i nijedno dobro - BIGportal.ba
BIG preporuka

GORAN DAKIĆ: Tri zla i nijedno dobro

Piše: GORAN DAKIĆ

foto: Siniša Pašalić


U zemlji Bosni svaki se belaj množi sa tri, a svako dobro sa nulom. Bog će ga dragi znati zašto je tako, ali je tako. Sedmice uglavnom prolaze u jednom ili jednom i po zlu, ali protekla hefta bi bila predugačka i za daleko smislenije i pametnije zemlje nego što je to zemlja Bosna.

Sedmica je počela spektakularnim dogovorom troglavog (i po svemu sudeći alavog) Predsjedništva. Fingirana svađa koja je trajala godinu dana još jednom je pokazala da je narodni genije bio u pravu kad je rekao da knezovi nisu radi kavzi, a da li je rada sirotinja raja to ćemo da vidimo nakon što stanoviti papir ode put Brisela.

Knezovi kavgu vole samo kada im kavga donosi poneko dobro u njihovim predizbornim trkaama koje su uvijek u toku, ali kubure se ostavljaju po strani čim dođu strane paše koje iza zatvorenih vrata gotovo sigurno obećaju da neće biti džeparca ukoliko tri strane istog vica ne budu dobra djeca.

Raja, sa druge strane, zulum da trpi ne može, ali redovno za njega glasa, pa nije baš jasno da li se raja u ovih stotinu godina skroz pokvarila ili je zapravo oduvijek bila takva nikakva. Trgne se raja povremeno, ali to njeno trzanje traje koliko i avgustovska salauka. Da je samo zeru drugačija, raja ne bi silazila sa ulica dok se ne bi vezali svi oni koji su vezivali djecu u „Pazariću“.

No, narod ima vlast kakvu je zaslužio i tu sva rasprava o raji i rajama prestaje. Ako raja pristane da je neko slaže kako je skoro niko nije slagao (još ne znamo da li se to desilo) i ako pristane da joj djecu vezuju za kreveta i radijatore beslovesni akrapi (što nedvosmisleno znamo da se desilo), onda raja zaslužuje da po njoj Mile, Šefik i Komšić (imena mijenjati po volji i političkom ukusu) gaze bar još pedeset ljeta.

Ukoliko rajetini nije dovoljno što im bitange kakve svijet nije vidio vezuju djecu kao da su maniti kasapini, možda bi joj moglo biti dovoljno što ima policiju koja hapsi i privodi igračke? Ako rajetini nije dovoljno što je političari prije podne prodaju istočnim, a poslije podne zapadnim švercerima, onda bi valjda moralo da joj bude dovoljno što se lisice meću i plišanim međedima?

Ako ništa od ovoga nije dovoljno, onda je malo jedan pendrek po glavi stanovnika.

Piše: GORAN DAKIĆ za pecat.co.rs

Danas objavljeno

Vedrana Rudan Đokoviću: Da si princ silovatelj devojčica sve vize bi ti valjale

M.

Poznati magazin: Srbi su narod heroja, a predstavljeni su kao gadan narod, ratni hučkači….

M.

Jesu li Srbi uopšte ljudi?

Zeljka

Ostavite komentar