Ja tako mislim / Posuđeni komentar

GORAN DAKIĆ: Državna služba rođaka Jove

Nakon što je postala ministarka, na Živku Popovićevu svalilo se stotinu muka, a među najvećima bila je familija. Svi su nagrnuli u Živkinu salonu u nadi da će im najbliža i najdraža rođaka pomoći. Kad će ako neće dok je gospođa ministarka?

Među članovima uže i dalje familije – precizne granice ova dva svijeta utvrdiće alavi Agaton u „Ožalošćenoj porodici“ – našao se i nekakav Jova. Skrušeno je čekao da ga rođaka ministarka upita šta bi želio da mu se isposluje, a on je skromno odgovorio da bi najvolio državnu službu.

Kako, reče Živka, državnu službu kad je ležao na robiji? I ne samo da je ležao na robiji, nego ga je u aps odvela upravo državna služba! Kako sad to? Lijepo, odgovori Jova, jer njega je robija naučila mnogo čemu. On sada zna „bolje krivični zakon nego ma koji kasacioni sudija“.

Nikada, besjedio je Jova, profesori univerziteta ne mogu „tako da ti protumače krivični zakon kao oni koji su po njemu osuđeni“. U zaključku njegovog izlaganja veli se i ovo: „Kamo sreće kad bi država svakog kandidata najpre poslala na robiju, pa tek posle mu dala državnu službu“.

Nušić je „Gospođu ministarku“ napisao 1929. godine. Savjet ministara BiH je 2020. godine, na petoj redovnoj sjednici, imenovao Ljubišu Lalovića za v.d. direktora Agencije za nadzor nad tržištem BiH uprkos tome što je Lalović 2008. godine osuđen na tri mjeseca zatvora zbog krađe automobila.

Kada je vijest objavljena, predsjedavajući Savjeta ministara BiH je rekao da će Lalovićevo imenovanje biti poništeno ako su informacije o njegovoj robijaškoj prošlosti tačne. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH za taj podatak nije znao iako je Lalović bio kandidat stranke kojoj pripada i predsjedavajući SM BiH za načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo i za gradonačelnika Istočnog Sarajeva i to one godine kada je ležao u „Kuli“.

Lalović nije imao ništa da kaže novinaru koji ga je prije desetak dana pitao „da li je to moguće“, ali je dan-dva nakon što je shvatio da od njegovog imenovanja ipak neće biti ništa bio slobodan da tom novinaru pošalje poruku u kojem ga naziva dušmaninom koji je njemu i njegovoj porodici uzeo blizinu i mir.

Kako je svima znano da država uglavnom krade od siromašnih da bi dala bogatima, onda bi najbolje bilo da poslušaju Živkinog rođaka Jovu i da u državni aparat listom ubace bivše robijaše. Ko će bolje da pelješi građane nego oni?

Kada Desanku istjeruju iz čitanki, jasno je da će lopove utjerivati u direktorske fotelje. Ali, džaba trunim kad vi ne čitate ni Desanku, ni Nušića. Kajron u dnevniku vam je dovoljna lektira. So be it, što rekao mudri starac Gandalf the White.

Goran Dakić za izvor.ba

foto: Siniša Pašalić

Danas objavljeno

Ovako je izgledao savršeni četvrti dan BIG ljetovanja u Turskoj (VIDEO) (FOTO)

D

Treći dan – nekoliko zanimljivosti o Turskoj

D

Novi dan – Nova nafaka. BIG priče iz Turske (II dio)

D

Ostavite komentar