26. Jula 2022.

Google zbog kritika u Play prodavnicu vratio odjeljak sa dozvolama za aplikacije

Big Portal

“Privatnost i transparentnost su osnovne vrednosti u Android zajednici”, rekao je Googleov Android Developers tim. “Čuli smo vaše povratne informacije da smatrate da je odeljak dozvola za aplikacije u Google Play koristan i odlučili smo da ga ponovo postavimo. Odeljak sa dozvolama za aplikacije će se uskoro vratiti”.

Zbog toga, pored novog odeljka o bezbednosti podataka koji korisnicima nudi pojednostavljeni rezime prikupljanja i obrade podataka i bezbednosnih praksi aplikacije, Google namerava da prikazuje i sve dozvole koje su potrebne aplikaciji da bi njen “pristup određenim ograničenim podacima i radnjama” bio razumljiv.

Da podsetimo, Google je nedavno zamenio odeljak sa dozvolama za aplikacije odeljkom “Bezbednost podataka” neposredno pre isteka roka (20. jul) koji je kompanija dala programerima aplikacija da daju informacije o tome “kako prikupljaju i rukuju korisničkim podacima za aplikacije koje objavljuju na Google Play”.

Međutim, mnoge popularne aplikacije i dalje nemaju odeljak o bezbednosti podataka.

Ono što se zamera ovom novom sistemu je to što se u potpunosti oslanja na pretpostavku da će programeri davati “potpune i tačne deklaracije”, što znači da bi ove informacije mogle biti pogrešne ili potpuno netačne.

Google je, međutim, upozorio da će preduzeti odgovarajuće mere u slučajevima u kojima postoji nesklad između ponašanja aplikacije i njene deklaracije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare