Google zabranjuje još osam popularnih Android aplikacija - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Google zabranjuje još osam popularnih Android aplikacija

Novo upozorenje za Android korisnike poslano je 15.jula jer je Google zabranio još osam aplikacija iz svoje Play prodavnice.

Naime, 8 veoma popularnih aplikacija Play Store mogu da daju hakerima pristup ličnim podacima – uključujući tekstualne poruke – i da se prijave za skupe pretplate bez njihovog pristanka.

Najnovija prijetnja, koju je otkrio stručnjak za bezbjednost Maksim Ingrao, koristila je aplikacije kao što su Gif tastature, video editovanje i filteri kamere, za širenje gadnog Autolycos malvera. 

Ovaj prikriveni softver ima mogućnost da zarazi uređaje, a zatim može da preuzme kontrolu, prijavi korisnike za skupe pretplatničke planove i čak čita lične tekstualne poruke. 

Čim je Google obaviješten o novoj prijetnji, uklonio je sve navedene aplikacije iz svoje prodavnice, ali ne prije nego što su ih milioni već preuzeli. U stvari, dvije zaražene aplikacije imale su po milion instalacija prije nego što su blokirane. Ako ste zabrinuti zbog ove najnovije vijesti, u nastavku smo naveli puna imena aplikacija prepunih malvera:

Funny Camera Razer Keyboard & Theme Vlog Star Video Editor Creative 3D Launcher Wow Beauty Camera Gif Emoji Keyboard Freeglow Camera Coco Camera v1.1

Ako ste instalirali bilo koju od ovih aplikacija na svoj uređaj, morate ih bez odlaganja izbrisati da biste se zaštitili.  Takođe je vrijedno provjeriti izvod iz banke da biste se uvjerili da niste prijavljeni za neželjene planove pretplate. 

Vijesti o ovim lošim aplikacijama dolaze nakon što je prošle nedjelje Google već blokirao četiri aplikacije.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Brojne lažne aplikacije otkrivene u Google i Apple prodavnicama

Vanja A

Huawei Mate 50 Pro je novi kralj fotografije

Vanja A

Netflix planira veću cijenu, a 25% korisnika planira da otkaže pretplatu

Vanja A

Ostavite komentar