Google tražio od radnika da govore pozitivno o vještačkoj inteligenciji - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Google tražio od radnika da govore pozitivno o vještačkoj inteligenciji

Google je zatražio od svojih istraživača da “daju pozitivan ton” rezultatima svojih istraživanja oko osjetljivih tema, kao što je vještačka inteligencija.

Strani mediji, pišući o ovome, pozivaju se na istraživače i interne dokumente, koji pokazuju da su u najmanje tri slučaja rukovodioci iz kompanije Google zatražili od autora istraživanja da se uzdrže od negativnog prikazivanja novih tehnologija.

U jednom takvom dokumentu piše da “napredak tehnologije i rastuća složenost našeg spoljnog okruženja sve više dovode do situacija kada naizgled projekti koji nisu uvredljivi pokreću etička, regulatorna ili pravna pitanja, ili mogu da štete ugledu”.

U drugoj internoj prepisci, jedan od Google menadžera koji je pregledao studiju o tehnologiji preporučivanja sadržaja, neposredno prije objavljivanja, zamolio je autore da “vode računa da izvještaj ima pozitivan ton”.

“Ako istražujemo neku oblast za koju smo stručni, a nije nam dozvoljeno da objavimo zbog nekih provjera, onda je to ozbiljan problem cenzurisanja”, izjavila je Margaret Mičel, koja radio na mjestu istraživača vještačke inteligencije u kompaniji Google.

(B92)

Danas objavljeno

Opera pokrenula namjenski kripto pretraživač

Vanja A

Projekat Renegade ima za cilj da pojednostavi pokretanje ARM64 Windows 10/11 na Android uređajima

Vanja A

Najnovija ažuriranja Google Play Services i Play prodavnice donose nekoliko poboljšanja za vaš Android uređaj

Vanja A

Ostavite komentar