Google robotski automobili su bolji vozači od ljudi - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Google robotski automobili su bolji vozači od ljudi

Iz Googla godinama govore da su njihovi roboti koji upravljaju automobilima mnogo bolji i sigurniji vozači od ljudi.

Pridržavaju se ograničenja brzine, drže razmak između vozila, uvek propuste automobile iz suprotnog smera pre skretanja i naravno, nikada nisu umorni, pod uticajem alkohola ili droge. Kako prenosi B92, svoju tvrdnju su dokazali i na još jedan zanimljiv način. Sproveli su simulacije bazirane na stvarnim događajima, tj. saobraćajnim nesrećama koje su se dogodile na području Arizone.

Pri tome su koristili istu platformu za simulaciju koju koriste i pri treniranju svojih autonomnih vozila na virturlnim ulicama kada ih pripremaju za stvarnost. U simulacijama tih saobraćajnih nesreća u kojima je učestvovao samo jedan automobil, to vozilo su zamenili sa svojim autonomnim automobilima. U saobraćajnim nesrećama u kojima su učestvovala dva vozila, prvo su sproveli simulaciju u kojoj je Google vozilo postavljeno na mesto automobila koji je inicirao nesreću, a u drugoj simulaciji njihovo je vozilo postavljeno na mesto drugog automobila, koji je nije izazvao.

Google je kroz 91 simulaciju rekonstruirao 72 nesreće koje su se dogodile na tom području između 2008. i 2017. godine, vodeći brigu da su njihova vozila izložena istoj situaciji kao i automobili u stvarnim nesrećama. Rezultati koje su dobili simulacijom su odlični pa se pokazalo da bi Google autonomna vozila izbegla ili ublažila saobraćajne nesreće u 88 od 91 simulacije.

U onim slučajevima u kojima je vozilo zamenilo automobil koji nije izazvao sudar pokazalo se da bi robot kao vozač u potpunosti izbegao čak 82 odsto saobraćajnih nesreća.

Posebno je zanimljivo da u većini slučajeva čak nije bilo potrebno izvesti neki teški manevar ili naglo kočiti.

Izvor:B92.net

Foto:Autoblog.rs

Danas objavljeno

Bugatti Centodieci je jedan od najskupljih automobila na svijetu

Vanja A

Euro NCAP: Pet zvjezdica za Kineze

Vanja A

Ford slučajno otkrio novi automobil

Vanja A

Ostavite komentar