Google proslavlja 21. rođendan - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Google proslavlja 21. rođendan

Prije tačno 21 godinu, jedna od najvećih kompanija na svetu je pokrenula prototip pretraživača pod nazivom Google. 

Danas Google proslavlja rođendan preko zanimljivog Doodle-a, sa retro fotografijom računara iz prošlosti koji prikazuje Google search ekran. Na fotografiji je i datum osnivanja servisa: 27. septembar, 1998. godine.

Pretraživač, kakav danas poznajemo, je počeo kao projekat diplomaca, a Larry Page i Sergey Brin su u svojim studentskim sobama kreirali portal za pretraživanje pod nazivom Backrub. Backrub je potom razvijen u Google, godinama kasnije. “Izabrali smo Google, kao ime našeg sistema, zbog toga što je u pitanju uobičajeno pogrešno pisanje reči ‘googol’, odnosno 10100 i savršeno se slaže sa našim ciljem da se kreiraju pretraživači velikog obima”, istakli su Page i Brin tada.

Pretraživač je postao izuzetno popularan nakon dodatnog razvoja. Uskoro je kompanija Sun Microsystems finansijski podržala pretraživač, što je kasnije preraslo u Google Inc. Google je postao pravni subjekat i osnopvao je svoju prvu kancelariju u Kaliforniji.

Google je 2001. godine dobio svoj prvi patent za sopstvenu tehnologiju, a Larry Page je postao pronalazač. Nakon ovoga je kompanija javno izlistana. Tokom godina, Google je predstavio veliki broj proizvoda, uključujući Gmail, Google Drive, Google Docs, kao i pregledač veba pod nazivom Google Chrome.

Kompanija je potom kupila popularni video portal YouTube, a svoje delovanje je proširila i na telefone, hardver za prenosne računare, pametne zvučnike (Google Home), pa čak i na samovozeće automobile.

Tokom 2015. godine, Google je prošao kroz korporativno restruktuiranje i Alphabet Inc. je postao majka kompanija Google-a. Zajedno, Alphabet i Google predstavljaju neke od najvećih svetskih konglomerata. U septembru 2019. godine je objavljeno da je neto vrednost Google-a procenjena na oko 300 milijardi dolara, dok je za Alphabet procenjena vrednost bila oko 900 miliona dolara, što ga je smestilo na treće mesto po vrednostui, iza Amazona i Apple-a.

Izvor: NDTV

Danas objavljeno

Čuvajte se ako preuzimate MSI Afterburner, zaražen je crypto virusom

Zeljka

Na prodaju telefonski brojevi gotovo 500 miliona WhatsApp korisnika širom svijeta

Zeljka

Stižu prve informacije o PlayStation 6 konzoli

Zeljka

Ostavite komentar