Google predstavio Pixel 4 i Pixel 4 XL sa 90Hz OLED ekranima i novim telefoto kamerama - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Google predstavio Pixel 4 i Pixel 4 XL sa 90Hz OLED ekranima i novim telefoto kamerama

Kompanija Google je predstavila svoje premijum telefone za 2019. godinu, a Pixel 4 i Pixel 4 XL predstavljaju aktuelnu viziju kompanije o perfektnom Android telefonu. Glavna karakteristika dva modela su 90Hz ekrani i dvostruke kamere na poleđini. Ekrani su praktično i jedina veća stvar koja razdvaja dva telefona po specifikacijama.

Pixel 4 ima 5.7-inčni OLED panel sa 1080p+ rezolucijom, dok Pixel 4 XL stiže sa većim i oštrijim 6.3-inčnim OLED ekranom u QHD+ rezoluciji. U oba slučaja, odnos stranica je 19:9, a na ekranima nema izreza i komplikovanih korisničkih interfejsa. Novi Smooth Display ima 90Hz osvežavanje. Kako bi se štedela baterija, ekran radi na 60Hz kada se na njemu ne dešava ništa zahtevno. Displeji imaju HDR podršku i Always On mod.

Pixel 4 XL je opremljen istim kamera sistemom kao i manji Pixel 4 model. Glavni senzor od 12MP ima Dual Pixel autofokus, a ova kamera ima optičku i elektronsku stabilizaciju slike, kao i 1.4µm veličinu piksela i f/1.7 otvor blende. Najveći uticaj na kvalitet fotografisanja će imati novi Pixel Neural Core i Google-ovi algoritmi. Uz novi Pixel Neural Core, kamera aplikacija može da renderuje HDR+ u realnom vremenu, prikazujući približan rezultat u viewfinderu. Ovo će pomoći kod pravilnog podešavanja ekspozicije.

Telefoto kamera je novitet za Pixel brend, a ima 16MP senzor (1.0µm) uz OIS i EIS podršku. Super Resolution Zoom softver će omogućiti da se žižna daljina poveća preko 2x zoom, a tu je i poboljšano bokeh renderovanje. Glavna kamera može da snima 4K 30fps video i 120fps slow-motion @1080p. Na poleđini se nalazi i treći modul, ali on nije kamera već spectral + flicker senzor.

Kada je u pitanju prednja kamera, Pixel 4 telefoni imaju 8MP selfi kameru, a ono što je izdvaja jeste 3D depth senzor koji se koristi za bezbedno otključavanje preko crta lica (telefoni nemaju senzor otiska prsta), kao i mogućnost bokeh efekata za selfije.

S prednje strane, iznad ekrana, je smešten i Soli radar koji se koristi za praćenje gestikulacija rukama, ali neće biti dostupan u pojediniom zemljama. Soli se može koristiti za proveravanje obaveštenja, menjanje pesama. Za kompleksnije akcije tu je “Hey, Google” komanda. Active Edge se vraća, a korisnik stezanjem telefona može da pokrene neke akcije.

Kapaciteti baterija su takođe poprilično različiti na telefonima. Pixel 4 ima malu bateriju od 2800mAh, dok Pixel 4 XL stiže sa baterijom kapaciteta 3700mAh. U oba slučaja je tu 18W USB Power Delivery brzo punjenje i prateći punjač. Moguće je koristiti i Qi bežični punjač, koji aktivira Ambient Mode koji telefon pretvara u pametni displej.

Telefone pokreće Snapdragon 855 čipset (standardna verzija), u kombinaciji sa 6GB RAM-a. Osnovni modeli će imati 64GB prostora za skladištenje podataka, a tu je i opcija od 128GB. Ne postoji microSD slot, niti bilo kakav slot za sekundarne kartice. Umesto toga dobija se uobičajena kombinacija nano-SIM i eSIM.

Pixel 4 telefoni imaju aluminijumski okvir sa matiranom završnicom. Poleđina od stakla stiže u tri različite boje: Just Black, Clearly White i Oh So Orange. Četvrtasti sistem kamera na poleđini je uvek u crnoj boji, kao i metalni okvir.

Telefoni imaju IP68 sertifikat za vodootpornost i dodatnu izdržljivost, a opremljeni su stereo zvučnicima.

Google Pixel 4 linija telefona će u Evropi i SAD biti dostupna od 24. oktobra, a u pretprodaji su dostupni po cenama od 800 dolara za 64GB Pixel 4 i 900 dolara za 64GB Pixel 4 XL. Modeli sa 128GB skladištem koštaju 100 dolara više.

Izvor: GSMArena

Danas objavljeno

Kompanije iz EU podnijele su zvaničnu žalbu protiv Microsoft OneDrive Windows integracije

V.R.

Meta odlaže enkripciju za Facebook i Instagram

V.R.

Ugrađeno prvo 3D štampano oko

V.R.

Ostavite komentar