13. Jula 2019.

Google pravi novu društvenu mrežu

Big Portal

Google radi na razvoju nove društvene mreže koja je nazvana Shoelace, za koju tvrdi da će podići naš društveni život na znatno viši nivo. Pre samo nekoliko meseci Google je ugasio Google+, neuspeo pokušaj da parira Facebook-u. Drugi pokušaj ne ide na direktno suprostavljanje konkurentu – ovog puta kompanija se fokusira na događaje.

Za razliku od drugih društvenih mreža koje se baziraju na povezivanju ljudi širom sveta, Shoelace je zasnovana na regionima, a prvi testovi se već obavljaju u društvenim zajednicama na teritoriji Njujorka. Aplikacija već postoji za iOS i Android, ali je za sada zatvorenog tipa i može da se instalira samo ukoliko imate pozivni kod. Za sada se ne pominje web verzija. Google Shoelace trenutno koristi .nyc domen, a nema naznaka da li će biti registrovani domeni za druge gradove.

Ideja koja stoji iza ove mreže nije nova. Google je već jednom pokušao da napravi lokacijski zasnovanu mrežu (zvala se Schoemer i lansirana je 2011. a ugašena 2014. godine). Shoelace ima dosta sličnosti s njom, a cilja pojedinačne grupe (individualne fakultete, zajednice…) što znači se ovog puta fokusira na male niše.

Možda, na koncu, od ove društvene mreže neće biti ništa. Shoelace razvija Google Area 120 tim koji se specijalizovao za eksperimentalne projekte, od kojih mnogi ne ugledaju svetlost dana. Samo vreme će pokazati da li ćemo zaista dobiti još jednu društvenu mrežu ili će se sve završiti na nekoliko grupa u Njujorku.

Izvor: TechRadar

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare