15. Septembra 2019.

Google pod istragom u Sjedinjenim Američkim Državama

Big Portal

U grupu američkih saveznih država koje su pokrenule postupak uključene su gotovo sve američke savezne države, osim Kalifornije i Alabame, što pokrenutom postupku daje dodatnu snagu.

Iz grupacije upozoravaju da sistem pretrage možda ograničava tržišnu utakmicu i šteti interesima potrošača, a zabrinjavaju ih i rangiranje rezultata pretraživanja i zaštita ličnih podataka korisnika. Google dominira “svim aspektima oglašavanja na Internetu i pretraživanja Interneta”, ističe državni tužilac Teksasa Ken Paxton, čiji je ured izvestio javnost o pokretanju istrage.

“Nema ništa loše u tome da kompanija zauzme vodeću poziciju na određenom području ako pri tome poštuje pravila slobodnog tržišnog nadmetanja”, ističe Paxton. “Mi imamo dokaze da je Googleova poslovna praksa možda ograničavala izbor potrošačima, gušila inovacije, koristila privatne podatke korisnika i garantovala Google-u kontrolu nad protokom i distribucijom podataka na Internetu”, dodaje teksaški državni tužilac.

Na novinarske upite o istrazi, iz Googlea su podsetili na “prošlonedeljno saopštenje u kojem su istakli velike rezultate na području inovacija”. “Uvijek smo konstruktivno surađivali s regulatorima i namjeravamo nastaviti s tom praksom”, dodali su.

Na Google otpada oko 38 posto ukupne potrošnje na digitalno oglašavanje u SAD-u, odnosno 48 milijardi američkih dolara, prema podacima eMarketera. Na drugom je mjestu Facebook s 22% udela. Proteklih se godina njegov tržišni udeo ipak smanjio pod pritiskom konkurencije poput Amazon-a.

Američke vlasti su u poslednje vreme pokrenule niz istraga protiv velikih tehnoloških firmi. Tako je prošlog petka odvojena grupa američkih država objavila da je pokrenula istragu protiv Facebook-a kako bi utvrdila pokušava li istisnuti konkurenciju i u kojoj meri štiti podatke klijenata. SAD tradicionalno zaostaje za Evropom i zemljama u drugim dijelovima sveta kada je u pitanju regulicija tehnoloških kompanija.

Kongres odvojeno sprovodi istragu o potencijalnom jačanju monopolistički pozicioniranih kompanija na digitalnom tržištu. Savezna komisija za trgovinu takođe je nedavno izrekla novčane kazne Google-ovoj krovnoj firmi Alphabet-u, kao i Facebook-u.

Izvor: SEEBiz

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare