Google-ov sljedeći podvodni internet kabl će povezati Afriku i Evropu - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Google-ov sljedeći podvodni internet kabl će povezati Afriku i Evropu

Google je najavio svoj treći privatni podvodni internet kabl koji će se prostirati između Evrope i Afrike, pri čemu će jedan kraj ići iz Portguala.

Google je najavio svoj treći privatni podvodni internet kabl koji će se prostirati između Evrope i Afrike, pri čemu će jedan kraj ići iz Portguala. Iako bi se moglo očekivati da će se kabl povezati s Marokom, on će se prostirati duž afričke obale sve do Južnoafričke Republike, sa stanicama u drugim zemljama.

Ovaj deo Equiano kabla trebalo bi da bude postavljen i da počne sa radom 2021. godine. Nazvan je po piscu i abolicionisti Olaudahu Equiano-u, koji je rođen u Nigeriji.

Google kaže da je u protekle tri godine uložio 47 milijardi dolara kako bi ojačao svoju tehnološku infrastrukturu. Equiano je četrnaesti kabl koji ima udeo u ukupnom kapitalu, kao i Google-ov treći privatni međunarodni kabl projekat. Prvi, Curie, završen je u aprilu i nalazi se između Čilea i Los Anđelesa. Drugi kabl, Dunant, će povezati Francusku i SAD i trebalo bi da bude pušten u rad sledeće godine. Takvi kablovi su od vitalnog značaja za povezivanje, jer prenose oko 99% celokupnog internet saobraćaja na planeti.

Equiano kabl, koji će biti instaliran od strane Alcatel Submarine Networks-a, je malo drugačiji od ostalih, poručuju iz Google-a. „Equiano će biti prvi podmorski kabl koji će uključiti optičko prebacivanje na fiber-pair nivou, umesto tradicionalnog pristupa transfera na nivou talasnih dužina“, piše u postu na blogu. Iz Google-a takođe tvrde da će imati oko „20 puta više mrežnog kapaciteta od poslednjeg kabla koji je izgrađen da opslužuje ovaj region“.

Izvor: Engadget

Danas objavljeno

Samsung predstavio ekran koji se sa 13 odmotava na 17 inča

Vanja A

Istraživači napravili podvodnu bežičnu kameru koja radi bez baterija

Vanja A

Samsung Galaxy S23 Ultra bi mogao da izgleda ovako

Vanja A

Ostavite komentar