Google-ov novi Fuchsia OS stiže prvo na stari Nest Hub - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Google-ov novi Fuchsia OS stiže prvo na stari Nest Hub

Mada će Nest Hub zameniti svoj trenutni Cast OS za Fuchsia OS 1.0, 9to5Google primećuje da će iskustvo verovatno biti gotovo identično, a većina korisnika verovatno neće ni primetiti promenu.

Google-ov dugo očekivani Fuchsia OS počinje predstavljen je na svom prvom potrošačkom uređaju, prvoj generaciji Nest Hub-a, izveštava 9to5Google. Zbog toga se postavlja pitanje, čume je tačno namenjen Fuchsia OS. Google ga naziva “operativnim sistemom proizvodnog nivoa koji je siguran, ažuriran, inkluzivan i pragmatičan”.

Znamo da bi OS na kraju mogao da napaja prenosne računare i pametne telefone (Google je primećen da ga testira na Pixelbook-u još 2018. godine, a nedavno je predložno i kao rešenje za pokretanje Android i Linux aplikacija), ali Fuchsia nije zamišljena da bude zamena za jednog za Android ili Chrome OS.

“Fuchsia je poligon za testiranje mogućnosti u pogledu operativnih sistema, kako bi ono što je naučeno iz razvoja tog OS-a, bilo implementirano u druge proizvode”, saopštio je Android i Chrome šef Hiroshi Lockheimer 2019. godine. Google-ov pametni ekran verovatno neće biti poslednji uređaj ili čak poslednji faktor oblika koji će dobiti ažuriranje za Fuchsia OS. Međutim, ono za šta će tačno biti korišćen tek ostaje da se vidi.

Google-ov rad na operativnom sistemu Fuchsia prvi put se pojavio 2016. godine, a operativni sistem otvorenog koda je značajan po tome što se ne zasniva na Linux jezgru, već koristi mikro jezgro zvano Cirkon.

“Ne isporučujete novi operativni sistem svaki dan, ali danas je taj dan”, objavio je Googleov tehnički direktor za projekat Fuchsia OS, Petr Hosek.

Iako predstavljanje na Nest Hub-u (koje je prvobitno objavljeno kao Google Home Hub pre nego što je preimenovano) započinje sada, ceo postupak objave trajaće nekoliko meseci. Prvo će doći do korisnika u Preview Program-u, pre nego počne dalje da izlazi na tržište.

Danas objavljeno

Aplikacija korišćenjem vještačke inteligencije pretvara vaše fotografije u anime likove

Vanja A

Xiaomi 13 se pojavio na zvaničnim renderima; Poznat novi datum objave

Vanja A

Atari predstavlja neobjavljenu arkadnu igru koja je bila preteška za prosječnog igrača, te davne 1982. godine

Vanja A

Ostavite komentar