Google objavio listu proizvođača koji će ove godine isporučivati Android 10 - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Google objavio listu proizvođača koji će ove godine isporučivati Android 10

Fragmentacija je jedan od glavnih problema Android platforme. Širok spektar dostupnih telefona znači da proizvođači moraju da ulože dodatni trud kako bi svaki od uređaja održavali ažuriranim, a mnogi proizvođači nisu skloni da to čine.

Sa objavom Android 8.0 Oreo verzije, Google je planirao da poboljša ovakvu situaciju uz Project Treble, koji je omogućio modularnu bazu za Android i olakšao je kompanijama da redovnije ažuriraju svoje uređaje.

U novoj blog objavi Google je istakao stepen napretka prihvatanja Androida, koji pokazuje da Android 9 Pie ima najveću stopu tokom prve godine i trenutno drži 22,6% tržišta u okviru Android ekosistema. Google ističe da je prosečno vreme nadogradnje sa Oreo na Pie verziju smanjeno za tri meseca, a očekuje da će nadogradnja na Android 10 biti još brža.

Pored kompanija, kao što su Essential, Xiaomi i OnePlus, koje imaju Android 10 na svojim uređajima, Google očekuje da će se pridružiti još više proizvođača koji će ponuditi stabilni build za Android 10 pre kraja ove godine.

Mnogi proizvođači, među kojima su ASUS, LG, Motorola, OPPO, Realme, Samsung, Sharp, Sony, Transsion i Vivo, su izrazili posvećenost tome da svoje uređaje nadograde na najnoviju verziju Androida do kraja 2019.

Izvor: Android Developers Blog

Danas objavljeno

Nevjerovatan trik koji će vam olakšati život: Skenirajte dokumente pomoću telefona

D

WhatsApp izgubio milione korisnika zbog novih uslova

D

Policija iskoristila Apple Watch kako bi pronašla otetu ženu

D

Ostavite komentar