Google obelodanio povratak stare Android ranjivosti na nekoliko telefona - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Google obelodanio povratak stare Android ranjivosti na nekoliko telefona

Google je 2017. godine ispravio ranjivost u starijim Android kernelima, koja je napadačima omogućavala “root” pristup mobilnim uređajima.

Međutim, kompanija je sada objavila da je Project Zero tim detektovao isti ovaj bag, koji sada utiče na noviju Android kernel verziju.

Google ističe da ranjivost pogađa Pixel 2 telefone i neke druge starije telefone kompanija Samsung, Xiaomi, Motorola, Huawei i OPPO. Konkretno, sledeći modeli telefona, sa Android 8.0 ili novijom verzijom operativnog sistema, su pogođeni ranjivošću:

Pixel 2 uz Android 9 i Android 10 preview
Huawei P20
Xiaomi Redmi 5A
Xiaomi Redmi Note 5
Xiaomi A1
Oppo A3
Moto Z3
Oreo LG telefoni
Samsung Galaxy S7, S8, S9

Sigurnosni istraživači kompanije Google ističu da bi se bag mogao pojaviti na širem spektru uređaja, jer ne zahteva previše prilagođavanja po uređaju. Kompanijin Threat Analysis Group (TAG) tim je potvrdio da su već promećene instance kada je ranjivost iskorišćena za napade u realnom radu. Bag je prodao izraelski NSO Group, koji obezbeđjuje hakerske alate vladama.

Predstavnik Android Open Source Projecta je takođe potvrdio da je bag klasifikovan kao “High severity on Android”. U svakom slučaju, nova ispravka za ranjivost je sada dostupna na Android Common Kernelu.

Izvor: Neowin

Danas objavljeno

TikTok kreatori imaju nove opcije da više zarađuju

Zeljka

Kamera Xiaomi 12 telefona ima jedinstvenu prevlaku

Vanja A

Zaboravite na privatnost – kamere novih telefona će vas stalno snimati

Vanja A

Ostavite komentar