Google: Mašinsko učenje za bolji kvalitet Duo poziva - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Google: Mašinsko učenje za bolji kvalitet Duo poziva

Online pozivi su u posljednje vrijeme postali još popularniji, te su im se okrenuli i oni koji su ih ranije izbjegavali. Google je upravo zbog toga predstavio novu tehnologiju, koja bi trebalo da poboljša kvalitet Duo poziva.

Da bi se lakše prenosili, podaci iz poziva se dijele na „pakete“, od kojih svaki ima sopstvenu putanju od pošiljaoca do primaoca. Paketi na drugu stranu nerijetko stižu pogrešnim redom, ili u pogrešno vrijeme, a individualni paketi se ponekad potpuno izgube. Zbog ovakvih problema dolazi do poziva koji su lošeg kvaliteta, pa, na primjer, čak se 99% Duo poziva suočava sa problemima izgubljenih paketa. Upravo je zbog toga Google u proces uveo mašinsko učenje koje se zasniva na DeepMind tehnologiji, čiji je cilj da praznine u okviru poziva popuni vještačkim zvukom koji podsjeća na ljudski govor.

Postoji ograničenje koliko od izgubljenih paketa mašinsko učenje može da zamijeni. Tako se mijenjaju samo kratki zvukovi, a ne čitave riječi, te nakon 120 milisekundi nastaje tišina, a ukoliko izostane i sljedeći paket. Čim stigne novi paket poziv se nastavlja normalno, a najveća prednost je u tome što su ovakvi pozivi jasniji čak i kada je internet konekcija loša. Tehnologija je već dostupna za Duo pozive na Pixel 4 telefonima, a iz kompanije kažu da uskoro stiže i na druge uređaje.

Danas objavljeno

Nevjerovatan trik koji će vam olakšati život: Skenirajte dokumente pomoću telefona

D

WhatsApp izgubio milione korisnika zbog novih uslova

D

Policija iskoristila Apple Watch kako bi pronašla otetu ženu

D

Ostavite komentar