Google "kafa iz vazduha" na vašem pragu za samo par minuta VIDEO - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Google “kafa iz vazduha” na vašem pragu za samo par minuta VIDEO

Australijska firma Wing, deo Googlove podružnice kompanije Alphabet, pokrenula je u predgrađu prestonice te zemlje Kanbere uslugu dostave kafe dronovima.

Usluga je još uvek u test fazi, pa je za sada dostupna samo na području predgrađa Krejs, u kome ima oko 100 kuća, ali je planirano njeno skoro širenje i na druga delove grada.

Wing svoju dostavu nudi u saradnji sa lokalnim firmama i ugostiteljskim objektima, kafeterijama, prodavnicma hrane i apotekama, a dostava se obavlja za samo nekoliko minuta.

Dronovi lete sami, na osnovu GPS koordinata i nemaju operatera koji njima upravlja. Korisnik usluge njihovu putanju može da prati putem mobilne aplikacije.

U kompaniji Wing predviđaju da će se dostava dronovima do 2030. godine odvijati u slučaju svake četvrte porudžbine.

Iako je Austalijska agencija za bezbednost civilnog vazdušnog saobraćaja izuzela Wing iz regulative o letenju dronova i dala dozvolu za obavljanje usluga dostave, ipak postoje određene restrikcije.

Dronovi ne smeju da lete iznad glavnih puteva, kao ni u najprometnijem delu dana, pa je pružanje usluge ograničeno na rane jutarnje i kasne popodnevne i večernje sate.

Kao najveći problem u slučaju Googleovih dronova javlja se buka koju oni proizvode. Budući da ona ne prija baš svim meštanima Krejsa, jedan deo njih se organizovao u inicijativu za pestanak njihove upotrebe.

Izvor: B92, Wall Street Journal

Danas objavljeno

Kompanije iz EU podnijele su zvaničnu žalbu protiv Microsoft OneDrive Windows integracije

V.R.

Meta odlaže enkripciju za Facebook i Instagram

V.R.

Ugrađeno prvo 3D štampano oko

V.R.

Ostavite komentar