5. Augusta 2022.

Google je jednu od svojih najboljih opcija za pretragu učinio još boljom

Big Portal

Ranije vam je Google prikazivao rezultate koji su uključivali citiranu reč ili frazu, ali mali isečak ispod linka u najvećem broju slučajeva nije pokazivao tačno gde se ta fraza pojavljuje na stranici. Koliko puta vam se desilo da je pojam prikazan u rezultatima pretrage i da nakon odlaska na stranicu, ne možete pronaći traženi pojam.

U postu na blogu, predstavnik kompanije Google objašnjava zašto se to dešavalo: “  U prošlosti to nismo uvek radili jer se ponekad citirani pojam pojavljuje u delovima dokumenta koji nisu pogodni za kreiranje korisnih isečaka. Na primer, reč ili fraza može da se pojavi u stavci menija, navigacije stranice, pomoću kojih se  krećete do različitih delova sajta. Pravljenje isečaka oko ovakvih delova uopšte nije lako razumljiv i čitljiv.”

Kao što je navedeno u postu na blogu, postoji nekoliko ograničenja citiranih pretraga. Neki tekst može biti sakriven u meta oznaci opisa ili alternativnom tekstu koji nije lako vidljiv na stranici,  ili je Google možda popisao stranicu kada je sadržala citirani termin koji je u međuvremenu uklonjen ili promenjen. Kako prenosi The Verge, Google je promenu podebljanog citiranog sadržaja sa isečcima web stranica uveo samo na računarima, ova opcija ne radi na mobilnim uređajima.

Opisano poboljšanje stiže kao rezultat činjenice da su ljudi koji koriste citate za pretragu zapravo „napredni korisnici“, više zainteresovani za precizno pronalaženje reči i pojmova, nego za čitanje opisa sajtova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare