11. Novembra 2021.

Google izgubio prigovor protiv antimonopolske presude EU, kazna 2,8 milijardi dolara

Komesarka za konkurenciju Margrete Vestager kaznila je najpopularniji svetski internet pretraživač u 2017. zbog korišćenja sopstvene usluge kupovine za poređenje cena kako bi stekla nepravednu prednost u odnosu na manje evropske rivale.

Slučaj kupovine bio je prva od tri odluke zbog kojih je Google zaradio 8,25 milijardi evra antimonopolskih kazni EU u poslednjoj deceniji.

Kako piše Reuters, kompanija bi mogla da se suoči sa porazom u žalbama na druge dve presude koje se tiču njenog mobilnog operativnog sistema Android i usluge oglašavanja AdSense, gde EU ima jače argumente, kažu stručnjaci za antimonopolsku politiku.

Podrška suda Komisiji u njenoj najnovijoj presudi takođe bi mogla ojačati Vestagerovu u njenim istragama o Amazonu, Appleu i Facebooku.

Opšti sud u velikoj meri odbacuje tužbu Googla protiv odluke Komisije kojom je utvrdio da je Google zloupotrebio svoju dominantnu poziciju dajući prednost sopstvenom servisu za uporednu kupovinu u odnosu na konkurentske usluge uporedne kupovine“, rekao je Sud.

Sud je rekao da je Komisija ispravno utvrdila da je Guglova praksa štetila konkurenciji i odbacila argument kompanije da prisustvo platformi za trgovačke kompanije pokazuje da postoji jaka konkurencija.

Podržao je novčanu kaznu Komisije, navodeći ozbiljnu prirodu povrede i da je „dotično ponašanje usvojeno namerno, a ne iz nemara“.

Google izgubio prigovor protiv antimonopolske presude EU, kazna 2,8 milijardi dolara

Google je saopštio da će preispitati presudu i da je već ispoštovao nalog Komisije da obezbedi jednake uslove za rivale. Nije rečeno da li će se žaliti Sudu pravde EU (CJEU), najvišem evropskom sudu.

Komisija je pozdravila odluku, rekavši da će ona obezbediti pravnu jasnoću za tržište.

Komisija će nastaviti da koristi sve alate koji su joj na raspolaganju kako bi se pozabavila ulogom velikih digitalnih platformi od kojih preduzeća i korisnici zavise da pristupaju krajnjim korisnicima i pristupaju digitalnim uslugama“, navodi se u saopštenju izvršne vlasti EU.

B92.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare