26. Decembra 2021.

Google i Meta kažnjeni u Rusiji: Odbijali da uklone nezakonit sadržaj

Big Portal

Kazna Google kompaniji od 7,2 milijarde rubalja nije jedina, pošto je po istom osnovu kažnjena i Meta.

Nekadašnji Facebook moraće da plati 14,3 miliona evra.

Google je u saopštenju naveo da će proučiti sudsku presudu pre nego što donesu odluku o daljim koracima.

Meta i Google nisu prvi koji su dobili kazne u Rusiji, pošto je Twitter ranije ove godine kažnjen sa dve milione rubalja zbog istih stvari.

Ovo nije prvi sukob Gugla sa ruskim vlastima oko sadržaja.

U maju je rusko medijsko regulatorno telo zapretilo da će usporiti brzinu Gugla ako ne izbriše 26.000 slučajeva nezakonitog sadržaja, za koji je rečeno da se odnosi na drogu, nasilje i ekstremizam.

Predsednik Rusije Vladimir Putin se zalagao za razvoj takozvanog suverenog interneta, koji bi vladi dao veću kontrolu nad onim čemu građani mogu da pristupe.

Kritičari su optužili Rusiju da guši slobodu govora.

Roskomnadzor (Roskomnadzor), državno medijsko regulatorno telo blokirao je desetine sajtova povezanih sa opozicionim liderom Aleksejem Navaljnim koji je u zatvoru i čije su grupe za kampanju označene kao „ekstremističke”.

Gugl i Epl su takođe bili primorani da uklone aplikaciju posvećenu Navaljnijevoj kampanji „Pametno glasanje”, koja je korisnicima davala savete o taktičkom glasanju kako bi se svrgnuli političari bliski Kremlju.

Sajtovi poput LinkedIn i Dailymotion već su blokirani jer odbijaju da sarađuju sa vlastima, a zabranjeno je i šest velikih provajdera virtuelnih privatnih mreža (VPN) – koji pomažu korisnicima da prikriju aktivnosti na internetu.

Ranije ove godine, Rusija je takođe uvela novi zakon koji zahteva da svi novi pametni telefoni, računari i pametni uređaji koji se prodaju u zemlji budu preinstalirani sa softverom i aplikacijama ruske proizvodnje.

Vlada je saopštila da će taj potez pomoći ruskim tehnološkim firmama da se takmiče sa stranim rivalima.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare