Google Drive ima nov način pretrage - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Google Drive ima nov način pretrage

Ako koristite Google Driveu za skladištenje, skladištenje, deljenje i sinhronizaciju podataka u Cloudu ili na Google dokumentima, tabelama ili slajdovima, verovatno ste upoznati sa njegovim jednostavnim interfejsom. Sve je jasno prikazano i lako dostupno, a sadržaj na ekranu je sveden na minimum.

Dodavanje sve više i više podataka polako otežava pronalaženje datoteka koje želite i generalno je teže pratiti sav sadržaj. Sa kapacitetima koji dostižu desetine gigabajta, verovatno imate mnogo datoteka koje niste koristili dugo vremena.

Najnoviji pretraživač na Google Driveu želi da vam pomogne u tome dodavanjem korisnih filtera (chips). Novi filteri za pretragu su dizajnirani da olakšaju ili suže rezultate pretrage na Google Driveu.

Filteri će se pojaviti na traci za pretragu i dati vam mogućnost da ograničite broj rezultata koje vidite jednostavnim klikom, objašnjava Wired. Da biste videli ovu funkciju, moraćete da koristite verziju pregledača za Google Drive. Otkucajte termin koji tražite, pritisnite Enter i videćete red filtera kao što su lokacija, tip datoteke i ljudi. Klikom na bilo koje od ovih dugmadi će se izabrati novi parametri za Google pretragu. Izborom stavke za tip podataka moći ćete da ograničite pretragu na dokumente, tabele ili prezentacije. Pretraga po imenu će pretražiti sve nazive datoteka, čak i tekst na slikama. Ako tražite naziv datoteke umesto sadržaja u njoj, klikom na filter naslova smanjićete broj potencijalnih rezultata.

Ako želite da se vratite na prvobitnu kolekciju rezultata, kliknite na malu ikonu Ks u traci za pretragu. Takođe možete da koristite dugme „Opozovi sve“ sa desne strane da biste uklonili sve filtere koje ste aktivirali. Kliknite na na desnoj strani trake za pretragu da biste obrisali rezultate. Google Drive takođe uvodi predloge teksta ili ispravke u slučaju da ste pogrešno napisali filter. Funkcionalnost novih filtera za pretragu je već bila dostupna korisnicima Google Drivea, ali im je sada mnogo lakše pristupiti.

Čim kliknete na traku za pretragu, videćete listu datoteka koje možete da tražite. Kliknite na filtere za pretragu na desnoj strani trake da biste videli sve dostupne opcije pretrage.

Možete, na primer, da tražite reči u nazivima datoteka ili sadržaju, kao i one koje ste poslali u korpu za otpatke ili ste nedavno obeležili zvezdicom – odličan alat za isticanje važnih fascikli i datoteka. Na levoj traci za navigaciju takođe imate vezu do datoteka na kojima ste nedavno radili. Ako radite na nečemu sa drugim ljudima, možete ih odabrati i prema tome koji od njih čekaju vaše odobrenje ili koje ste tražili od drugih.

Danas objavljeno

Samsung predstavio ekran koji se sa 13 odmotava na 17 inča

Vanja A

Istraživači napravili podvodnu bežičnu kameru koja radi bez baterija

Vanja A

Samsung Galaxy S23 Ultra bi mogao da izgleda ovako

Vanja A

Ostavite komentar