Google Docs dobija unaprjeđenja - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Google Docs dobija unaprjeđenja

Kompanija Google planira da unapredi svoj text editor, Docs, kako bi korisnicima omogućila olakšanu upotrebu uz poboljšan nivo gramatičke ispravnosti i konciznosti.

Nove funkcionalnosti unutar Google Docs trebalo bi da, pored predloga za gramatički ispravnije rečenične konstrukcije uskoro korisnicima ponudi i sugestije koje bi im pomogle da ostvare pogodniji ton ili stil u zavisnosti od tipa teksta koji pišu.

Prema navodima ove kompanije, ova nove funkcionalnosti pružile bi najveću pomoć prilikom pisanja stručnih radova. Primećeno je kako korisnicima može biti teško da, unutar dužeg teksta ili kritičkog rada, konstantno pronalaze sinonime i adekvatne izraze kako bi izbegli neprestano ponavljanje iste reči ili rečenične konstrukcije.

Uz to, primetna je i preterana upotreba tazozvanih praznih, tj. “filler” reči koje sa sobom ne nose određeno značenje niti napisani tekst koncizno vode ka poenti, već služe da oduzmu od same efektnosti onoga što je napisano, udaljavajući čitaoca od smisla samog teksta i oduzimajući od lakoće čitanja. Pa, kompanija Google ovo želi da promeni unapređivanjem svoj programa za editovanje teksta sa dve nove funkcionalnosti.

Dakle, prvi dodatak je za konciznije, tačnije, i ekonomičnije pisanje. Dok korisnik unosi tekst, valovita ljubičasta linija će se pojaviti ispod teksta ukoliko postoji bolji izbor za uneti tekst. Ovi predlozi mogu se pojaviti ukoliko se više puta koristi ista reč, ili ukoliko korisnik, umesto rečenice u aktivnom obliku, koristi rečenicu u pasivnom obliku koja je teđa za čitanje.

Što se tiče druge funkcionalnosti, ona se odnosi na upozoravanje korisnika ukoliko upotrebljava reči koje se mogu protumačiti kao nepodesne ili uvredljive. Potencijalno, ova funkcionalnost navodila bi korisnika na upotrebu politički korektnog govora, što se nekome može, a nekom zasigurno neće dopasti. Međutim, sve dok izmene nisu obavezne, već su samo preporuke, nema mesta panici, piše Hot Hardware.

Ova funkcionalnosti postaće dostupne u periodu između 31. marta i 14. aprila. Kako korisnici budu dobijali ove nove funkcionalnosti, one će biti automatski uključene, a korisnici ih mogu isključiti u podešavanjima unutar linije sa alatkama u Google Docs.

Na žalost, postoji samo jedna caka – ove funkcionalnosti neće se pojaviti unutar besplatnog programa koji veliki broj osoba koristi, već unutar plaćenih rešenja. Dakle, makar ćete biti pošteđeni političke korektnosti.

Benchmark.

Danas objavljeno

Snapdragon 8 Gen 2 je 42 % brži od Apple A16 Bionic procesora, tvrdi Xiaomi

Vanja A

Samsung GDDR6W memorija – duplo veći kapacitet i performanse

Vanja A

Meta kažnjena u Irskoj s 265 miliona eura zbog “curenja” podataka korisnika Facebooka

Zeljka

Ostavite komentar