Google Chrome će uskoro blokirati nesiguran sadržaj na HTTPS stranicama - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Google Chrome će uskoro blokirati nesiguran sadržaj na HTTPS stranicama

Google već izvesno vreme vlasnike veb stranica i developere usmerava ka prelasku na HTTPS (koji je sigurniji i bolje enkriptovan HTTP), a kompanija jasno obeležava nesigurne veb stranice u Chrome-u.

Međutim, HTTPS oznaka nije u potpunosti precizno obeležje, jer čak i HTTPS stranice mogu imati nesiguran sadržaj. Ovo se naziva pomešani sadržaj, gde sigurna stranica može (namerno ili nenamerno) učitavati podresurse nesigurno, preko čistog HTTP-a. Ovi podresursi, pored fotografija i videa, uključuju i “iframes” i ugrađene veb stranice. Drugim rečima, čak i sigurne veb stranice mogu biti rizične za korisnika, ukoliko se sadržaj učitava eksterno ili preko drugih kanala.

Google će ovaj problem ispraviti tako što će blokirati mešoviti sadržaj, ali će ova tranzicija biti postepena, kako bi se korisnicima i developerima dalo vremena da se prilagode. Počevši od Chrome 80 verzije, koja će u developer kanalu biti objavljena u januaru 2020, HTTPS stranice sa mešovitim sadržajem će biti obeležavane kao “Not Secure”. Chrome će takođe pokušati da te stranice automatski unapredi na HTTPS, ali ukoliko to ne uspe odmah će ih blokirati. Ovo će se u najvećem delu implementirati u Chrome 81 verziji, koja stiže u februaru naredne godine.

Chrome 79, koji stiže u decembru, će korisnicima omogućiti da odblokiraju pomešani sadržaj, a ovo će biti dostupno za svaki sajt posebno. Naravno, korisnici ovo čine na sopstveni rizik.

Izvor: SlashGear

Danas objavljeno

ViewSonic je predstavio nekoliko pristupačnih VRR monitora iz VX18 serije

Zeljka

Samsung i LG će proizvoditi LTPO panele za iPhone 13 Pro i 13 Pro Max

Zeljka

Epic Games na svojoj prodavnici u toku sljedeće nedjelje dijeli čak 3 besplatne igre – Evo koje su!

Zeljka

Ostavite komentar