17. Augusta 2019.

Google Chrome 82 neće nuditi FTP podršku

Big Portal

Razlog ovoga je to što je korišćenje FTP-a u pregledaču dovoljno nisko da više nije isplativo investirati u poboljšanje postojećeg FTP klijenta.

Prema navodima Google-a, prestanak podrške za FTP neće predstavljati bitan problem jer postoje i više nego sposobni FTP klijenti koji su dostupni na svim platformama koje mogu biti pogođene ovom odlukom.

Trenutno, svi veliki browseri podržavaju FTP, ali kad Google prestane sa podrškom, Opera, Brave i Vivaldi bi mogli izgubiti mogućnost povezivanja na ove adrese. Firefox, Safari, Edge i Internet Explorer trenutno podržavaju FTP, ali nije poznatodali će pratiti stope Google-a i ukinuti ovu podršku.

Iako Google više neće nuditi FTP podršku, ovo neće korisnike ostaviti na cedilu. kada korisnik pokuša da pristupi FTP linku, browser će pokušati da pokrene zaseban program koji je korisnik instalirao, a koji je sposoban da podrži ftp:// URL-ove.

Google planira da na Chrome 78, 80 i konačno 82 verziji maksimalno smanji i na kraju u potpunosti ukine FTP podršku u narednom periodu.

Izvor: Neowin

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare