Google će obilježavati spore sajtove u Chrome-u - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Google će obilježavati spore sajtove u Chrome-u

Google eksperimentiše sa novom značkom koja bi u Chrome browseru trebala obilježiti sajtove koji se sporo učitavaju.

Blog post Chrome tima objašnjava da će pregledač u budućnosti biti u mogućnosti da identifikuje sajtove koji se korisnicima učitavaju brzo ili sporo i obeleži ih jasnim oznakama. Ovakav način obeležavanja može doći u raznim formama, a tim planira da ih isproba kroz eksperiment i pronađe onu koja će biti najkorisnija za korisnike.

Google planira da identifikuje sajtove koji su dizajnirani tako da budu generalno spori. Kompanija će analizirati istorijske podatke o latenciji kako bi ustanovila koji sajtovi zaslužuju koju značku, a Chrome tim takođe istražuje i mogućnost identifikovanja sajtova koji se učitavaju sporije usled sporog hardvera ili veze sa mrežom.

Google razmatra i ekran za učitavanje koji bi upozorio korisnike, ili progress bar koji bi bio zelen ukoliko je sajt brz i crven ukoliko je spor. “Označavanje brzine razvijamo u bliskoj saradnji sa drugim timovima u Google-u koji se bave obeležavanjem ili ispitivanjem kvaliteta korisničkog iskustva”, objašnjavaju iz Chrome tima, “Vrlo smo pažljivi kada je u pitanju postavljanje normi oko toga šta se smatra dobrim iskustvom na webu i nadamo se da će one biti dostižne za sve developere”

Nije jasno kada će se novi sistem pojaviti u Chrome-u, ali je Google planove najavio na Chrome Dev Summit konferenciji u San Francisku. Najava je ograđena sa puno “možda”, pa je jasno da Google želi povratne reakcije od web developera pre nego što nastavi sa razvojem.

Izvor: The Verge/Benchmark

Danas objavljeno

Samsungov Tizen OS će uskoro raditi na mnogo više televizora drugih brendova

Vanja A

Četiri rakete Sojuz biće lansirane 2022. godine

Vanja A

Apple macOS Monterey dostupan za preuzimanje

Vanja A

Ostavite komentar