Goodyear razvija gume za vožnju po Mjesecu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Goodyear razvija gume za vožnju po Mjesecu

Goodyear se vraća na mjesec – kompanija je potvrdila kako će se uključiti u projekat Artemis u kojem učestvuju Lockheed Martin i General Motors.

Goodyear će u razvoju mjesečevog rovera biti odgovoran za razvoj guma.

Prvi koncept je razvijen, a zasad je poznato da su airless konstrukcije. Konačan dizajn guma će, međutim, morati biti izveden da može podnijeti godine vožnje po negostoljubivoj površini Mjeseca. Također mora podnijeti temperature koje se kreću od -150 stepeni Celzijusevih noću pa sve do čak 120 stepeni danju. 

Dobra je vijest da će razvijena tehnologija jednom imati i komercijalnu primjenu na Zemlji.

“Sve što naučimo o izradi guma za Mjesečevo ekstremno problematično okruženje će nam pomoći da proizvedemo bolje airless gume na Zemlji”, rekao je Kris Helsel, zamjenik predsjednika za globalne operacije i tehnički direktor u kompaniji.

Podsjetimo, Goodyear je razvijao gume za Apollo 11 misiju iz 1969. godine, a tada je isporučio različite komponente, kao što su okviri prozora za komandni modul, nosač instrumenata i uzgonski elementi za kapsulu koji se koriste kad padne u okean. 

Za razliku od prethodnih rovera, ovaj mora prijeći puno veći put, a predviđa se i operativni vijek od nekoliko godina. Lochhead planira vozilo komercijalizovati i ponuditi ga privatnim kompanijama i svemirskim agencijama.

Do sada smo vidjeli inicijalni dizajn rovera koji može prevesti dvije osobe i nešto prtljaga. Upravo tako, projekt Artemis predviđa povratak ljudi na Mjesec.

(Index.hr)

Danas objavljeno

Mercedes-Benz 190 slavi 40. rođendan

V.R.

Amerikanci će do kraja godine sjesti u prve vijetnamske automobile

V.R.

BMW gradi fabriku baterija u Mađarskoj

V.R.

Ostavite komentar