Gondolijeri se žale: Turisti su predebeli - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Gondolijeri se žale: Turisti su predebeli

Čuveni gondolijeri u Veneciji smanjili su maksimalan broj turista koje mogu da prevoze u čamcima, navodeći da su to morali da učine zbog turista s prekomjernom težinom.

Novim mjerama predviđeno je da se u manjim gondoilama prevozi maksimum pet umjesto šest turista, a u većim 12 umjesto 14, prenosi britanski Gardijan.

“Za razliku od liftova, gdje piše samo šest osoba ili maksimalna težina, mi nemamo vagu za mjerenje ljudi zbog čega smo smanjili broj putnika”, rekao je predsjednik Udruženja venecijanskih gondolijera Andrea Balbi.

On je dodao da su u odnosu na period od pre 10 do 15 godina, turisti bili lakši.

“Velika opterećenja uzrokuju ulazak vode u brod”, rekao je on.

Predsjednik Udruženja zamjenskih gondolijera Raul Roverato izjavio je da su danas turisti gojazni, naročito iz nekih zemalja.

“Iz nekih zemalja bombe se ukrcavaju. A kad je čamac potpuno napunjen, trup tone i voda ulazi. Opasno je voziti sa više od pola tone mesa na brodu”, rekao je Roverato.

Osim ove mjere uvedena je i ona po kojoj potomci gondolijera mogu da preuzmu njegovu dozvolu bez polaganja teorijskog ispita koji podrazumijeva proučavanje istorije i stranih jezika.

Oni će ubuduće dozvole dobijati na osnovu dokaza da znaju da voze gondolu i imaju četiri godine iskustva u upravljanju porodičnim čamcem.

Profesija gondolijera postoji od 1094. godine, a danas se njome bavi 433 gondolijera i 180 zamjenskih gondolijera.

“To je stvar tradicije. Ko bolje od gondolijera zna o tom poslu. Kanalima, zgradama, istoriji grada. Posao gondolijera je jedinstven, ima nas 433, a kada bismo našli nekoga iz Pariza, Njujorka ili nekog drugog grada, to ne bi bio nastavak tradicije. To bi bilo kao pica majstor koji nije iz Napulja”, rekao je Balbi.

Danas objavljeno

Lego kockice bi mogle spasiti singapurske koralne grebene

Vanja A

Peokret u slučaju Ikardi: Umjesto razvoda pomirili se Mauro i Vanda

Vanja A

Povećana želja za slatkim može biti znak demencije

Vanja A

Ostavite komentar