"Gomilaju se dokazi o Vuhanu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Gomilaju se dokazi o Vuhanu”

Sve je više dokaza da je pandemija koronavirusa počela u laboratoriji u Vuhanu, kazao je nekadašnji komesar američke Agencije za hranu i lekove Skot Gotlib.

Kako ističe, informacije o tome rastu iz dana u dan posle izveštaja u kom se tvrdi da su se koronavirusom zarazila tri radnika Instituta sa virusologiju u novembru 2019. godine i da su zbog pogoršanog zdravlja hospitalizovani.

“Ovo je podudarno sa informacijama iz Stejt departmenta, a vreme kada je došlo do infekcija i širenja stavlja ovu teoriju u domen mogućnosti. Nastavljaju da rastu informacije da je koronavirus nastao u laboratoriji”, kazao je Gotlib u intervjuu za Si-Bi-Es, a prenosti “Sputnjik”

Ovaj stručnjak navodi da se pre godinu dana pojavila teorija da je kovid 19 nastao u prirodi, te da je sa životinja prešao na ljude i istakao da je to donekle bilo moguće, ali dodaje da nema dokaza koji bi potvrili ove navode.

“Nigde nismo našli dokaze prisustva virusa u životinjama. Nismo pronašli pravi izvor infekcije”, ističe on.

Podsećanja radi, u izveštaju američke obaveštajne službe navodi se da je više istraživača kineskog Instituta za virusologiju u Vuhanu obolelo još u novembru 2019. godine.

U izveštaju Stejt departmenta koji je sastavljen u vreme administracije Donalda Trampa i objavljen u januaru navodi se da su se kineski istraživači razboleli u jesen 2019. godine, ali se ne tvrdi da su oni bili hospitalizovani, prenosi CNN.

U izveštaju koji je zvanični Peking podneo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji vlada Kine tvrdi da je prvi pacijent sa simptomima kovida 19 otkriven 8. decembra 2019. godine u Vuhanu.

Ipak, američka obaveštajna služba ne raspolaže pouzdanim podacima zbog čega su hospitalizovani kineski istraživači. “Na kraju, ništa se definitivno ne može zaključiti”, navode američki obaveštajni izvori.

Kina je zatim odlučno demantovala pisanje Vol Strit Džornala koji je citirao američke obaveštajne podatke. Portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan je rekao da je “potpuno netačno” da su trojica laboranata u Vuhanskom institutu za virusologiju bila bolesna na jesen 2019. godine.

“SAD nastavljaju da ”pumpaju” teoriju da je virus procureo iz laboratorije. Da li zaista brinu o poreklu virusa ili samo pokušavaju da skrenu pažnju”, zapitao je Džao.

Danas objavljeno

Dojave o bombi u Hrvatskoj: U toku evakuacija u većini državnih institucija i sudova širom zemlje

M.

Sudar tramvaja i autobusa u Istanbulu; povređeno 19 osoba

M.

U četvrtak sjednica Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara

M.

Ostavite komentar