Gomilaju radnike, stalno u gubitku - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Gomilaju radnike, stalno u gubitku

Rudnik i Termoelektrana „Gacko“ u ovoj godini planira da ostvari gubitak od 13,2 miliona KM i da poveća broj radnika za 49 na 1. 950, vidljivo je iz plana poslovanja ovog preduzeća koji je nedavno usvojen.

Planom poslovanja RiTE „Gacko“ od 2019. do 2021. godine predviđeno je poslovanje sa gubitkom u sve tri godine, uzimanje milionskih kredita, ali i povećanje broja zaposlenih u ovoj godini.

U dokumentu je navedeno da planirani gubitak RiTE „Gacko“ u ovoj godini iznosi 13,2 miliona KM, u narednoj 642.000 KM, a 2021. godine 643.000 KM.

Planirani ukupni prihodi preduzeća u ovoj godini iznose 113 miliona KM, a u naredne dvije 122,1 miliona, odnosno 121,8 milion KM.

S druge strane, planirani troškovi u 2019. iznose 126,3 miliona KM, u idućoj 122,8 miliona, a 2021. godini 122,5 miliona KM.

Planirani broj radnika u ovoj godini je 1.950, što znači da RiTE planira da zaposli novih 49 radnika, s obzirom na to da je na kraju prošle godine imao 1.901 zaposlenog.

U naredne dvije godine nisu planirane značajnije promjene po pitanju broja radnika, odnosno predviđeno je smanjenje na 1.945 radnika.

Planirane investicije RiTE „Gacko“ u trogodišnjem periodu iznose 237 miliona KM, a biće finansirane kreditima i to u iznosu od 144,6 miliona KM, dok vlastitim novcem RiTE planira da finansira investicije u vrijednosti od 92,5 miliona KM.

RiTE iz godine u godinu povećava broj radnika, a posluje sve lošije

Planiranje milionskih gubitaka kao i kreditna zaduženja izazvala su najviše pažnje na Skupštini akcionara ovog preduzeća koja je održana krajem marta.

„Matično preduzeće“ ERS i Fond za restituciju, kojim upravlja Investiciono-razvojna banka RS, glasali su za ovaj plan, ali su upozorili da preduzeće iz godine u godinu povećava broj radnika, a posluje sve lošije.

IRB je u preporuci za glasanje navela da je neodrživo da preduzeće planira gubitak u sve tri planske godine, kao i da konstantno ostvaruje poslovni gubitak.

Predstavnik Društva za upravljanje investicionim fondovima „Management solutions“ Dragana Garača je navela da nije prirodno da se planiraju gubici i da Nadzorni odbor preduzeća to ima u vidu. Dodala je i da bi umjesto kredita preduzeće trebalo da razmisli o zaduženju putem emisije obveznica.

Predsjednik Nadzornog odbora RiTE „Gacko“ Branko Grk je naveo da planirani kapitalni remont u trajanju od tri mjeseca podrazumijeva da nema proizvodnje, samim tim ni prihoda i da ne postoji nikakva mogućnost da se pozitivno posluje.

Кapitalni remont TE „Gacko“, koji se se finansira kreditom od 18,5 miliona maraka, počeo je 31. marta ove godine nakon dvije godine odgađanja. Planirano je da radovi traju 90 dana.

(Capital)

Danas objavljeno

Banjaluka: Do 15.00 časova glasalo 42,75 odsto birača

Vanja A

CIK: Do 15.00 časova glasalo 35 odsto birača

Vanja A

U septembru – rekord

Vanja A

Ostavite komentar