Golfska struja sve slabija, katastrofalne posljedice do kraja vijeka - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Golfska struja sve slabija, katastrofalne posljedice do kraja vijeka

Cirkulacija Atlantskog okeana koja održava Golfsku struju, zbog koje mnogi dijelovi zapadne Evrope i istočne Sjeverne Amerike imaju topliju i umjereniju klimu, na najslabijem je nivou u posljednjih hiljadu godina, i zbog toga postoji mogućnost da se klima ovog dijela svijeta potpuno promijeni.

Dalje slabljenje Atlantske meridijalne cirkulacije (AMOC – Atlantic Meridional Overturning Circulation) moglo bi da rezultira jačim olujama i oštrijim zimama, kao i intenzivnijim letima sa smrtonosnim toplotnim talasima širom Evrope.

Naučnici predviđaju da će AMOC dodatno oslabiti ukoliko se zagrevanje planete nastavi, a njen intenzitet bi mogao do kraja veka da oslabi od 34 do 45 odsto, što bi bilo dovoljno da se dođe do tačke posle koje bi čitav klimatski sistem tog dela sveta postao nepopravljivo nestabilan.

Oslabljena Golfska struja bi takođe dovela do podizanja nivoa mora na atlantskoj obali SAD.

Stefan Ramstorf sa Instituta za istraživanje klimatskog uticaja u Potsdamu, koji je jedan od autora nove studije objavljene u Nature Geoscience, rekao je za Gardijan da bi slabija atlantska cirkulacija dovela do dramatične promene vremena.

Naveo je da je AMOC već oslabila za 15 odsto, a da će u narednih 20 do 30 godina verovatno nastaviti da slabi, što će uzrokovati jače temperaturne amplitude, od jačih oluja i zima do intenzivnijih toplotnih talasa leti.

Ramstorf i njegove kolege sa Univerziteta Mejnut u Irskoj i Univerzitetskog koledža u Londonu zaključili su nakon proučavanja sedimenata i ledenih jezgara sa Grenlanda da ovoliko slabljenje nije zabeleženo u poslednjih hiljadu godina.

Izvor. RTS

Danas objavljeno

Majli Sajrus se opet ne odvaja od pune čaše

Vanja A

“Ukleti 15. april”: Dan kada su “otišli” Linkoln, Notr Dam, Titanik…

Vanja A

40 godina “Pobesnelog Maksa”: Junaci, nekad i sad

Vanja A

Ostavite komentar