Goletić: Imamo pet uzoraka za koje sumnjamo da su pozitivni na delta soj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Goletić: Imamo pet uzoraka za koje sumnjamo da su pozitivni na delta soj

U Laboratoriji za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu nalazi se pet uzoraka pozitivnih na kovid-19, četiri koja su uzeta od stranih državljana i jedan uzorak uzet od državljanina BiH, koji će se upotrijebiti za eventualnu detekciju indijskog ili delta varijantnog soja korona virusa.

Potvrdio je to za Faktor Teufik Goletić, šef Laboratorije i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, i dodao da se radi o uzorcima koji su uzeti od osoba za koje se zna da dolaze iz područja u kojima cirkuliša delta varijantni soj.

“Postoji mogućnost da su ti uzorci pozitivni na B.1.617, ali mi to sa sigurnošću ne možemo ustvrditi dok to zvanično, putem sekvencioniranja, ne dokažemo. Dakle, ti uzroci su sumnjivi”, istakao je Goletić.

Podsjećamo, nakon pauze koja je trajala od februara, Veterinarski fakultet u Sarajevu krajem maja dobio je donaciju dijagnostičkih kitova i potrošnog materijala za sekvencioniranje humanih uzoraka pozitivnih na SARS-CoV-2.

“Potrebni su nam svježi uzorci od ljudi koji su pozitivni na kovid-19. Mi smo zemlja koja na raspolaganju nema dovoljno resursa da bi sistem sekvencioniranja bio posmatran kao dio cjeline, a ne izolovan slučaj kojim se bavi, primjera radi, Laboratorija na čijem sam ja čelu. Zbog ograničenih resursa zalažem se za ciljani pristup, kako bismo u ambijentu ograničenih finansijskih, ali resursa reagensa, bili u prilici da što je moguće prije otkrijemo i cirkulaciju delta soja”, pojasnio je Goletić.

Danas objavljeno

Rusija uhapsila japanskog konzula, sumnja na špijunažu

M.

NASA izvela misiju sudara letjelice sa asteroidom

M.

Zemlja se otvorila i progutala auto

M.

Ostavite komentar