1. Maja 2019.

Godišnjica stradanja Srba u akciji “Bljesak”

Big Portal

Predstavnici Udruženja “Suza”, podsetiće na rezmere zločina i položiti vence i cveće na spomenik srpskim žrtvama u ratovima na području bivše Jugoslavije, u tašmajdanskom parku.

Povodom 24. godišnjice masovnih ubistava i proterivanja Srba iz Zapadne Slavonije u akciji “Bljesak”, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije zatražila je da nadležni organi Hrvatske privedu pravdi naredbodavce, organizatore i izvršioce ratnih zločina nad srpskim civilima.

U tom napadu hrvatskih paravojnih, vojnih i policijskih snaga 1. maja 1995. godine, na Zapadnu Slavoniju koja je bila pod zaštitom snaga Unprofor-a, za samo 36 sati ubijeno je 283 Srba, većinom civila, 57 žena i devetoro dece, a 15.000 ih je proterano, navodi se u saopštenju Koordinacija srpskih udruženja.

“Umesto što, više od 20 godina, hrvatski državni vrh svake godine slavi akciju “Bljesak”, civilizovano, humano i ljudski bi bilo da zvaničnici Hrvatske osude zločine koji su počinjeni u navedenoj akciji, upute javno izvinjenje porodicama žrtava i izvršioce privedu pravdi”, kaže se u saopštenju.

Bez toga, kako se dodaju, i bez jasnog suočavanja sa prošlošću neće biti moguće uspostaviti normalne međunacionalne odnose između hrvatskog i srpskog naroda, što je preko potrebno i jednima i drugima.

Koordinacija je ukazala da u Hrvatskoj, prema evidenciji udruženja – članica Srpske koordinacije, više od 1.800 lica srpske nacionalnosti i dalje ima status nestalih.

“Država Hrvatska do danas odbija da ekshumira poznata grobna mesta u kojima se nalaze posmrtni ostaci srpskih žrtava, i pored nedavnih obećanja, koje je porodicama žrtava dala predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Svaka civilizovana i demokratska država, odavno bi već omogućila porodicama da barem dostojno sahrane svoje mrtve”, navodi se u saopštenju.

Koordinacija je ocenila da neekshumiranje mrtvih Srba neće umanjiti zločine, niti dovesti do toga da se oni zaborave, kao što ni proslavljanje akcije “Bljesak” i slavljenje zločinaca neće dovesti do aboliranja zločina i preko potrebnog pomirenja.

RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare