Godišnjica smrti patrijarha Irineja - BIGportal.ba
Region Vijesti

Godišnjica smrti patrijarha Irineja

Patrijarh srpski Irinej (Gavrilović), 45. po redu poglavar Srpske pravoslavne crkve, usnuo je vječnim snom prije tačno godinu dana. Poslije višenedeljene borbe sa posljedicama virusa korona, na isti način kako je i živio – tiho i spokojno – sklopio je oči u vojnoj kovid-bolnici na Karaburmi.

Patrijarh Irinej na čelu SPC je proveo punu deceniju, a zapamćen je kao ličnost izuzetnog poštovanja u hrišćanskom svijetu, diskretni reformator Crkve, ali i istinski zagovornik očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

U čast pokojnog prvojerarha u Hramu Svetog Save na Vračaru danas u 9 časova biće služena Svijeta arhijerejska liturgija, poslije čega će na Irinejevom grobu u kripti svetosavske svetinje biti održan godišnji parastos. Božiju službu i pomen predvodiće patrijarh Porfirije.

Na godišnjicu upokojenja sveštenstvo i vjernici Srpske crkve prisjetiće se mudrog starca koji je plijenio smirenjem u svojim javnim nastupima, ali i beskompromisnim stavom kada je riječ o duhovnom jedinstvu srpskog naroda.

“NjEgova mekoća bila je njegova snaga, a uzdržanost bila je njegova mudrost”, rečeno je o patrijarhu Irineju.

Kao i: “Mirna ruka patrijarha Irineja bez retorike i pompe čvrsto je držala kormilo naše crkve gledajući da nikada ne zaboravi ni srpsku državu, niti da se ikada odrekne srpskog naroda i našeg svetog KiM.”

Irinej Gavrilović zapamćen je kao pomiritelj ne uvijek složnih velikih pravoslavnih patrijaršija, ali i čovjek koji je najavio novu eru u odnosima sa Vatikanom i rimskim papom. Uz to, bio je snažan pobornik srpskog jedinstva i zaštite nacionalnog bića u svim državama u kojima živi naš narod.

Irinej je rođen kao Miroslav Gavrilović 1930. u selu Vidova kod Čačka. Završio je čačansku gimnaziju, bogosloviju u Prizrenu, a školovao se i u Beogradu i Atini. Monah je postao 1959. godine u manastiru Rakovica, a vladika 1974, kada je izabran za episkopa moravičkog. Punih 35 godina bio je episkop niški, da bi 2010, po smrti patrijarha Pavla, bio izabran za poglavara SPC.

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar