20. Novembra 2021.

Godišnjica smrti patrijarha Irineja

Big Portal

Patrijarh Irinej na čelu SPC je proveo punu deceniju, a zapamćen je kao ličnost izuzetnog poštovanja u hrišćanskom svijetu, diskretni reformator Crkve, ali i istinski zagovornik očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

U čast pokojnog prvojerarha u Hramu Svetog Save na Vračaru danas u 9 časova biće služena Svijeta arhijerejska liturgija, poslije čega će na Irinejevom grobu u kripti svetosavske svetinje biti održan godišnji parastos. Božiju službu i pomen predvodiće patrijarh Porfirije.

Na godišnjicu upokojenja sveštenstvo i vjernici Srpske crkve prisjetiće se mudrog starca koji je plijenio smirenjem u svojim javnim nastupima, ali i beskompromisnim stavom kada je riječ o duhovnom jedinstvu srpskog naroda.

“NjEgova mekoća bila je njegova snaga, a uzdržanost bila je njegova mudrost”, rečeno je o patrijarhu Irineju.

Kao i: “Mirna ruka patrijarha Irineja bez retorike i pompe čvrsto je držala kormilo naše crkve gledajući da nikada ne zaboravi ni srpsku državu, niti da se ikada odrekne srpskog naroda i našeg svetog KiM.”

Irinej Gavrilović zapamćen je kao pomiritelj ne uvijek složnih velikih pravoslavnih patrijaršija, ali i čovjek koji je najavio novu eru u odnosima sa Vatikanom i rimskim papom. Uz to, bio je snažan pobornik srpskog jedinstva i zaštite nacionalnog bića u svim državama u kojima živi naš narod.

Irinej je rođen kao Miroslav Gavrilović 1930. u selu Vidova kod Čačka. Završio je čačansku gimnaziju, bogosloviju u Prizrenu, a školovao se i u Beogradu i Atini. Monah je postao 1959. godine u manastiru Rakovica, a vladika 1974, kada je izabran za episkopa moravičkog. Punih 35 godina bio je episkop niški, da bi 2010, po smrti patrijarha Pavla, bio izabran za poglavara SPC.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare