13. Augusta 2021.

Godišnjica napada na djecu u Goraždevcu

Big Portal

Tom prilikom su ubijeni Pantelija Dakić (12) i Ivan Јorović (19), a teško su ranjena još četvorica dejčaka.

Za taj zločin u kome su teško ranjeni i Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) još niko nije odgovarao, a Euleks je usljed nedostataka dokaza 2015. zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od Unmika.

Bogdan Bukumirić rekao je za RTS da ne osjeća potrebu za osvetom, ali da čeka poziv iz međunarodne zajednice tokom kojeg će mu reći da su počinioci pronađeni.

-Moje rane i rane porodica to zaslužuju – rekao je Bukumirić, dok roditelji dvojice ubijenih dječaka tvrde da se zna ko je odgovoran za napad i da su to prenijeli i Kforu.

Napadači na srpsku decu, njih oko 50, koja su se kupala na reijci 500 metara od centra sela, nikada nisu nađeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa Unmik policije da će “prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice”, a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio Unmik.

Unmik je poslije napada u Goraždevcu saopštio da je “nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz ‘kalašnjikova’ na 50-ak djece i mladih, većinom Srba iz goraždevačke enklave”.

Kosovska policija saslušala je 75 svjedoka, među kojima su bila i ranjena djeca. Pretresla je 100 kuća. Očevi ubijenih dječaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i to su rekli i Kforu.

Ubistvo djece osudili su domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN.

Ubistvo u Goraždevcu jedan je od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije u Pokrajinu. Ubice su ostale nekažnjene kao i u tri ostala zločina – u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva.

U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obliću porodica Stolić a kod Podujeva 12 putnika autobusa “Niš ekspresa” koji je dignut u vazduh.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare