Godišnjica napada koji su promijenili svijet - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Godišnjica napada koji su promijenili svijet

Na današnji dan 2001. godine pripadnici Al-Kaide oteli su četiri američka aviona i izveli simultani napad na više ciljeva u SAD.

Dva su udarila u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, poznate i kao “Kule bliznakinje”. Treći avion udario je u Pentagon u blizini Vašingtona, a četvrti se srušio u Pensilvaniji, nakon što su putnici pružili otpor otmičarima. Ukupno je poginulo 2.983 ljudi.

Amerikanci obilježavaju godišnjicu napada čitajući imena poginulih i odajući im počast svjetlima na mjestu gdje su srušene “Kule bliznakinje”.

Takođe, pomen odaju šestominutnom ćutnjom. Četiri od tih šest minuta simbolizuju tačna vremena kad su četiri oteta aviona udarila u “Kule bliznakinje”, Pentagon i u Pensilvaniji, a preostala dva predstavljaju trenutke kad su se urušili sjeverni i južni toranj Svjetskog trgovinskog centra.

Ceremonija se održava u blizini dva bazena s vodopadima koji se nalaze na mjestima gdje su nekad stajali tornjevi, uz prisutnost počasne garde policije i vatrogasaca.

Tornjevi Svjetskog trgovinskog centra srušili su se za dva sata od udara aviona, a u njima je poginulo 2.606 osoba, uključujući 343 vatrogasca i 60 policajaca.

Јoš 125 osoba je poginulo u napadu na Pentagon. Stradali su svi ljudi u sva četiri aviona, ukupno 265, uključujući svih 19 otmičara. Ukupno je poginulo 2.983 ljudi. Žrtve su bili državljani ukupno 77 zemalja.

Američke snage su gotovo deset godina kasnije, 2011, u Pakistanu ubile vođu Al-Kaide Osamu bin Ladena u operaciji koju je odobrio tadašnji američki predsjednik Barak Obama.

Izvor: Indeks/B92

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar